"Mjesečno tridesetak ovrha zbog neplaćanja studentima", NL, 29.1. 2013.
 
ZAŠTITA STUDENATA
SVI STUDENTSKI CENTRI PROTIV NEPLATIŠA
 
Lista neplatiša formira se na razini Hrvatske i nema izdavanja novih ugovora dok poslodavac ne podmiri dugove
 
Dinko JurjevićRIJEKA » Studentski centar Rijeka mjesečno pokrene tridesetak ovršnih postupaka kako bi naplatio dugovanja poslodavaca prema studentima. Prema riječima ravnatelja Dinka Jurjevića, iako su dugovanja učestala, u većini slučajeva na kraju se ipak naplate.
    – Žao nam je što to moramo raditi, međutim prisiljeni smo pokretati ovrhe kako bismo zaštitili studente. Redovito razvijamo službu za zaštitu studentskih prava, a nedavno smo se povezali sa svim hrvatskim studentskim centrima te smo formirali zajedničko interno tijelo koje ima cilj upravo zaštititi studente. Od sada se lista neplatiša studentima formira na razini Hrvatske, a do sada smo imali takvu listu samo unutar našeg Centra. Potreba za takvom razmjenom informacija javila se iz razloga što riječki Studentski centar jedini u Hrvatskoj ugovore za zapošljavanje studenata daje preko interneta. Iz toga razloga javljaju nam se studenti iz cijele Hrvatske, a zahvaljujući povezanosti s drugim centrima sada znamo je li neki poslovni subjekt platiša ili ne, pojašnjava ravnatelj.
    Dodajući kako se na toj crnoj listi nalazi tridesetak poslodavaca Jurjević pojašnjava da se situacija na popisu stalno mijenja, jer nakon što poslodavac podmiri dugovanje prema studentu briše se s popisa nepoželjnih.
    – Ukoliko nam se javi poslodavac koji se nalazi na listi ne izdajemo mu nove ugovore dokle ne podmiri dugove. Iako je kriza kod zapošljavanja uočljiva, izgleda da baš ta činjenica pomaže studentima, jer poslodavci za neke poslove radije biraju studente. Naime, prošle smo godine zabilježili porast zapošljavanja studenata od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a s obzirom na situaciju to nije zanemarivo. Stoga krizu u pravom smislu još nismo osjetili. Studenti su dobri radnici, brzi i obrazovani i ne čudi da su traženi, ističe Jurjević.
    Ono što se studentima najčešće nudi klasični su administrativni poslovi, konobarenje, fizički poslovi te u sve većoj mjeri poslovi vezani uz mobilno komuniciranje, kao i razni poslovi vezani uz promidžbu, a posječno, kaže Jurjević, za sat vremena nekog od tih poslova dobije se 20 kuna.
    – Najniža cijena sata je između 15 i 17 kuna, no uglavnom se kreće oko 20 kuna. Postoje iznimke, poput nekih informatičkih poslova, za koje studenti dobiju 30 kuna, a najčešće se radi o crtanju autocadom, zaključuje ravnatelj.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk