"Priručnik kritičkog mišljenja, slušanja, čitanja i pisanja ", NL, 4.2. 2013.
UDRUGA »UNIVERSITAS« PRIRUČNIK »MISLIM KRITIČKI«
 
altRIJEKA » Udruga za razvoj visokoga školstva »Universitas« jučer je predstavila priručnik »Mislim kritički: priručnik kritičkog mišljenja, slušanja, čitanja i pisanja« autorice Ive Buchberger, a riječ je o priručniku čijim je izdavanjem okončan istoimeni projekt koji je »Universitas« prošlu godinu provodio sa studentima. Navodeći kako je u projekt bilo uključeno 35 studenata, urednik priručnika Marko Turk istaknuo je da se radi o jedinstvenom izdanju takve vrste u Hrvatskoj, a nije namijenjen samo studentima nego i srednjoškolcima.
    – Priručnik je rezultat projekta osposobljavanja studenata za kritičko mišljenje, slušanje, čitanje i pisanje koji je Universitas proveo uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te dodatnu potporu Učiteljskog fakulteta u Rijeci. Projekt je uključivao edukaciju za studente Sveučiniš` u Rijeci koja se temelji na razvoju vještina kritičkog mišljenja te pisEnju i objavljivanju priručnika kritičkoga mišljenja, a cilj je projekta razviti vještine kritičkog mišljenja. Riječ je o jedinstvenom projektu ovakve vrste u Hrvatskoj, a njegovi rezultati ukazali su na realnu potrebu za provođenjem takve vrste edukacije. Naime, pokazalo se da studenti takve vještine i znanja rijetko stječu u formalnom sustavu obrazovanja. Naše je istraživanje pokazalo da je tek 15 posto polaznika prije edukacije imalo predodžbu što je to kritičko mišljenje, a nakon edukacije čak 96 posto bilo ih je upoznato s tim pojmom, a slični su i rezultati po pitanju samih vještina kritičkog razmišljanja, istaknuo je Turk.
    Dodajući kako je dugoročni plan »Universitasa« nastavak projekta te njegovo uvrštavanje u trajne aktivnosti Udruge Turk je najavio kako je jedan od planova širenje projekta i na druge obrazovne razine, odnosno uključivanje i srednjoškolske populacije u edukaciju. (I. Š. K.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk