"Riječanka Slađana Bursać među najutjecajnijim mladim znanstvenicama", NL, 8.2. 2013.
L'OREAL ADRIA I UNESCO NAGRADA »ZA ŽENE U ZNANOSTI«
 
Nagrađena Riječanka otkrila je kako pogreška u sintezi ribosoma može poremetiti točnost sinteze proteina te posljedično dovesti do razvoja velikog broja bolesti
 
Riječanka Slađana Bursać s Anom Jurinjak Tušek i Željkom FiketRIJEKA » Nacionalnim programom stipendiranja »Za žene u znanosti« L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture sedmu godinu za redom nagradili su mlade znanstvenice u završnim fazama doktorskog studija. Izborno povjerenstvo sastavljeno od akademika, vrhunskih hrvatskih znanstvenika i profesora te predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ove je godine za četiri nove stipendistice izabralo je Riječanku Slađanu Bursać te tri Zagrepčanke Željku Fiket, Anu Jurinjak Tušek i Helenu Bilandžija. Izabrane mlade znanstvenice bit će nagrađene jednokratnom stipendijom u iznosu od 4 tisuće eura, a na natječaj se ove godine prijavilo šezdesetak kandidatkinja.
   
Doprinos znanosti

Do sada su u Hrvatskoj nagradu »Za žene u znanosti« osvojile 22 znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, koje su u posljednjoj fazi stjecanja doktorata. Jedan od uvjeta natječaja je i da kandidatkinje ne smiju biti starije od 35 godina, a njihov istraživački rad mora biti prijavljen u hrvatskim znanstvenim institucijama. Nagrađene znanstvenice postale su dio svjetske obitelji »For Women in Science«, koja je na globalnoj razini u 14 godina postojanja nagradila preko 1.300 znanstvenica. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
    Nagrađena Riječanka upisala je doktorski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na smjeru Biomedicina, s temom znanstveno-istraživačkog rada usredotočenog na istraživanje mehanizama aktivacije supresora tumora p53 – »Uloga ribosomskih proteina u aktivaciji supresora tumora p53«, a trenutačno je zaposlena na Zavodu za Molekularnu medicinu i biotehnologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.
    U svom istraživanju otkrila je da su ribosomski proteini RPL5 i RPL11 ključni aktivatori p53 proteina, najvažnijeg zaštitnika stanica sisavaca od zloćudne preobrazbe. Osim toga, otkrila je nove molekularne mehanizme putem kojih RPL5 i RPL11 aktiviraju p53 nakon inhibicije sinteze ribosoma.
   
Nastajanje bolesti

Rezultati tih istraživanja objavljeni su u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Pogreška u sintezi ribosoma može poremetiti točnost sinteze proteina te posljedično dovesti do razvoja velikog broja bolesti kao što su maligni tumori, razvojne anomalije i metaboličke bolesti. U svojoj doktorskoj disertaciji identificirala je i ključne prijenosnike signala koji obavještavaju stanicu o tim pogreškama. Ovo otkriće će omogućiti bolje razumijevanje kako nastaju bolesti kad je taj mehanizam poremećen, a u budućnosti bi moglo dovesti i do razvoja novih lijekova za njihovo liječenje.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk