Tisuće eura za nevažeće diplome
Ponedjeljak, 11.02.2013.
Samo dva dana, nakon što je MZOS Politehnici Pula naložilo da obustavi sve svoje aktivnosti vezane uz sporne studijske programe koji se izvode bez dopusnice, Europski centar za mir i razvoj svečano je otvorio međunarodni doktorski studij iz područja biomedicine u Puli koji u partnerstvu sa Sveučilištem Kragujevac. Cijena, sitnica - tisuće eura za nevažeće diplome.
 
I sve bez dopusnice, a nakon zabrane MZOS-a i javne  podrške Senata Sveučilišta u Rijeci inicijativi dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. Alana Šustića da se MZOS-u  uputi dopis upozorenja o dvojbenoj legalnosti navedenog  doktorskog studija.
Podsjetimo, ECPD je  ustanovljen od strane UN-a u doba hladnog rata kako bi bio svojevrsna brana u uspostavi mira. Također je tu  ulogu imao i u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji kada je otvoreno niz centara u zemljama Balkana. U međuvremenu, nažalost, Centar postaje poligon za otvaranje brojnih studija koji nemaju dopusnicu i tako postaje pravi „Eldorado u visokom obrazovanju“. Dio nadležnih institucija je upoznat s navedenim, no osim „mlakih“ naputaka ne čini se ništa, a time brojni zainteresirani za ovu profesiju bivaju prevareni.
Osim što su se upozoravale institucije upozoravali su i novinari, ali nažalost bivali su cenzurirani. Naime, iako smo kontaktirali s nekoliko novinara različitih redakcija koji su bili voljni pisati o navedenoj tematici, tekstovi nisu ugledali „svjetlo dana“. Činjenica da su i izjave bile potpisane nije pomogla. Unatoč reakcijama nadležnih Visoka tehničko-poslovna  škola s pravom javnosti - Politehnika u Puli već drugu godinu za redom upisuje studente na zdravstveni studij za koji nemaju dopusnicu Ministarstva te čiji program ne priznaju ni stručne komore medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta koje izdaju licence za rad.
 
Politehnika, nije stala na tome. Svoju je ponudu ove godine proširila i na studij informacijske tehnologije na koji se već prijavilo desetak studenata. Kako smo naveli, svim ovim studijima zajedničko je to da nemaju dopusnicu Ministarstva i da diplome nisu priznate u Hrvatskoj.
Ovi se studiji izvode prema programima inozemnih fakulteta, lani su to bili programi iz Zenice, a od ove godine sudjelovat će sveučilišta iz Maribora i Finske. Organizacija je takva da studentima predaju profesori s ovih visokih učilišta, umjesto indeksa Politehnike koriste se indeksi ovih ustanova, a na kraju studija izdavat će se inozemne diplome.
 
Politehnika, osim ovih studija, provodi i one za koje ima dopusnicu Ministarstva no upravo su studij bez dopusnice najskuplji. Studentima se naplaćuju visoke školarine od 2.000 do 3.000 eura, a trenutno ih je na ove sporne studije upisano više od 150.
Iako se s time svakodnevno susrećemo, teško je prihvatiti činjenicu da živimo u zemlji gdje se ne poštuju čak ni nadležne institucije. Stoga, jedina je obrana od inicijativa navedenoga tipa – javnost. Jer valjda će se naći oni koje se ne može cenzurirati.

 Rješenje MZOS-a      
Tekst novinarke Jerin

Reakcije

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk