"S Harvarda na riječko Sveučilište", NL, 16.2. 2013.
ZNANSTVENICI – POVRATNICI
PRIMANJE ZA SUPRUŽNIKE JURAK
 
Uvidjeli smo da nam Odjel za biotehnologiju daje temelje za budući rad, kažu dr. Antonija Begonja Jurak i dr. Igor Jurak, dosad vrlo uspješni u Njemačkoj te SAD-u
 
Jurakovi su željeli djecu odgajati u Hrvatskoj, a Rijeka im je ponudila najbolje uvjete * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel jučer je poželio dobrodošlicu docentima dr. Antoniji Begonja Jurak i dr. Igoru Juraku, supružnicima koji su se nakon uspješne znanstvene karijere u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama vratili u Hrvatsku i odlučili svoje karijere nastaviti na Sveučilištu u Rijeci. Prije dolaska na riječko Sveučilište supružnici su radili na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard u Bostonu, a razlog zbog kojih su za nastavak znanstvenog rada izabrali Rijeku vizija je Sveučilišta, ali i želja da svoju djecu odgajaju u Hrvatskoj. 
    
Dobri uvjeti

– Željeli smo se vratiti u Hrvatsku, ali ne pod bilo kakvim uvjetima. Uvidjeli smo da nam Odjel za biotehnologiju riječkog Sveučilišta daje temelje za budući rad, jer 
Jurakovi nisu iz Rijeke 
    
    S obzirom na to da supružnici Jurak ne potječu iz Rijeke, Obersnel je izrazio posebno zadovoljstvo što su upravo riječko Sveučilište prepoznali kao mjesto na kojem će nastaviti svoje znanstvene aktivnosti naglašavajući kako je usmjerenje Sveučilišta razvijanje aktualnih znanstvenih disciplina, a upravo je područje biotehnologije jedno od takvih.
oboje smo u poziciji da svoje karijere još moramo graditi, a na Sveučilištu u Rijeci postoje uvjeti za njihov nastavak, kazao je Jurak. 
    Supružnici Jurak nisu prvi znanstvenici povratnici na riječkom Sveučilištu, a prema najavama rektora prof. dr. Pere Lučina neće biti ni posljednji, jer samo u ovoj godini očekuje se povratak četrnaest znanstvenika hrvatskih korijena. 
    – Imamo osigurana povratnička radna mjesta, a većinom se radi o ljudima koji nisu rodom iz Rijeke. Do sada bilježimo povratak znanstvenika svih područja, iako ipak najviše ih ima upravo u području biomedicine. Na taj način povećavamo istraživačku zajednicu, a iako se ona čini velika, zapravo je još uvijek mala i moramo uložiti još napora da je povećamo, istaknuo je prof. dr. Lučin. 
    
Kemija i farmacija

Dodajući da Sveučilište radi na ojačavanju prirodnih znanosti, pročelnik Odjela za biotehnologiju prof. dr. Krešimir Pavelić naglasio je da riječkom Sveučilištu još uvijek nedostaju studiji kemije i farmacije čijim bi se ustrojavanjem zaokružilo područje biomedicine, od čega bi u konačnici imala koristi i riječka privreda. 
    Konačni povratak supružnika Jurak uslijedit će u lipnju kada će započeti s radom na Sveučilištu, a svoja prva predavanja održali su ovog tjedna na Odjelu za Biotehnologiju. Riječ je o njihovim nastupnim predavanjima kojima su stekli titule docenata.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk