"Novi autori, nova grafika", NL, 16.2. 2013.
 
GraficaRi    SKUPNA IZLOŽBA MLADIH GRAFIČARA U MALOM SALONU
 
Publici će se predstaviti 37 autora čiji su radovi odabrani na natječaju za umjetnike do 35 godina
 
Daina Glavočić, Dajana Radoš i Sunčana Simichen * Foto: S. JEŽINARIJEKA » U Malom salonu u ponedjeljak u 19 sati bit će otvorena izložba GraficaRi, na kojoj će se publici predstaviti 37 autora čiji su radovi odabrani na natječaju za umjetnike do 35 godina koji se bave grafičkim medijem. Riječ je o projektu što su ga lani pokrenule nedavno diplomirane studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Sabina Begović, Dajana Radoš i Sunčana Simichen. 
    Inspirirane bogatom riječkom grafičkom tradicijom one su u suradnji s APURI i MMSU-om inicirale pokretanje žirirane izložbe s ciljem povezivanja i afirmacije mladih umjetnika te predstavljanja grafičke umjetnosti široj javnosti. Iako je prvenstveni cilj projekta pružiti priliku studentima da svoj rad predstave drugima i upoznaju rad mladih umjetnika iz drugih krajeva Hrvatske i ostalih umjetničkih akademija, među prijavljenima su bili i njihovi asistenti i profesori. 
    Natječaj je bio otvoren od 5. studenoga do 2. prosinca 2012. godine, a prijavilo se 75 autora iz različitih krajeva Hrvatske sa 159 radova. Peteročlani žiri u čijem su radu sudjelovali Maja Franković, Letricija Linardić, Daina Glavočić, Sunčana Simichen i Dajana Radoš odabrao je radove 37 autora koji prikazuju raznorodnost tehnika, formata i materijala, koncepcija i pristupa grafici. Presudna za odabir bila je kvaliteta tehničke izvedbe, orginalnost ideje, inovativnost i suvremeni pristup grafici, koja – kako će pokazati izložba – nije nužno uvijek ostvarena otiskom na listu papira, već se može primijeniti na drugim materijalima, grafičkim knjigama i neobičnim objektima. 
    Za studente APURI održan je i natječaj za izradu kataloga izložbe GraficaRi, a od prijavljenih kandidata izabran je student treće godine Likovne pedagogije Toni Žufić. Izložba će biti otvorena do 27. veljače.
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk