"Samo Senat može odlučiti o naknadama za studente", NL, 15.2. 2013.
 
JOŠ NIJE GOTOVO FAKULTET ZA MENADŽMENT U TURIZMU MORA FORMALIZIRATI PRIJEDLOG
 
Senat nije zaprimio službeni prijedlog fakultetskog vijeća o dodatnim naknadama za studente za studentski standard pa, ako prijedlog stigne, bit će uvršten na sljedeću sjednicu Senata, kaže prorektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Očito je da se posezanje u džepove studenata namjeravalo provesti bez odluke Senata * Foto: M.ANIČIĆRIJEKA » Problem s kojim su se susreli studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, a riječ je o odluci Fakultetskog vijeća prema kojoj bi od naredne akademske godine iz vlastitog džepa trebali izvaditi tisuću kuna kako bi imali osiguran standard, iznesen je i na posljednjoj sjednici Senata. Pojašnjavajući kako su članovi Senata informaciju da je Fakultetsko vijeće donijelo odluku o naknadi za studenstki standard dobili od predstavnika Studenskog zbora Sveučilišta u Rijeci, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da Senat nije zaprimio službeni prijedlog Fakultetskog vijeća. 
    
Socijalno osjetljivi

– Samo Senat može donijeti odluku o dodatnim naknadama za studentski standard pa, ako prijedlog stigne, bit će uvršten na sljedeću sjednicu Senata. Sveučilište je definiralo visinu participacija u troškovima studija za izvanredne studente, a redoviti studenti ne plaćaju participaciju jer besplatno upisuju prvu godinu i ako uspješno studiraju ne plaćaju ništa na višim godinama. Studenti koji ne ostvare pravo na subvenciju, odnosno ostvare manje od 55 ECTS-a, plaćaju naknadu za nepoložene ECTS bodove, odnosno kolegije koje moraju ponovo upisati. Činjenica jest da je cijena ECTS boda na Sveučilištu u Rijeci mađu najnižima u Republici Hrvatskoj. Moram priznati da smo prepoznati na nacionaloj razini kao Sveučilište koje pokazuje visoku razinu socijalne osjetljivosti i javne odgovornosti omogućujući studentima da steknu visoku stručnu spremu uz najmanja moguća davanja, ističe prorektorica. 
    Upravo je riječka cijena ECTS boda, kao i činjenica da riječko Sveučilište godinama nije mijenjalo školarine te da upravo riječke školarine spadaju u najjeftinije u Hrvatskoj, bilo okidač da se studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predstavi nova odluka prema kojoj bi od naredne akademske godine morali plaćati, do sada studentskoj populaciji, nepoznat namet nazvan naknada za osiguranje studentskog standarda. Fakultet takvu odluku obrazlaže činjenicom da nedostaju sredstva za održavanje kvalitete i zadržavanje sadašnjeg opć
Enormne cijene tečajeva za studente 
    
    Revoltirani studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu nisu nezadovoljni samo uvođenjem naknade za osiguranje studentskog standarda, jer ističu kako su im i bez toga uvjeti studiranja nezadovoljavajući te da svaki dodatan program, tečaj ili seminar, na ovom fakultetu plaćaju i to ne u malim iznosima. Kao primjer ističu prošlogodišnji seminar Micros 2012. koji je održan u suradnji s tvrtkom Micros Fidelio Hrvatska d.o.o. Kažu kako im je rečeno da će se polaznicima seminara prenijeti na teoretskom i praktičnom nivou sva potrebna znanja i vještine kako bi samostalno bili u mogućnosti na operativnom i strateškom nivou obavljati sve potrebne radnje u odjelu prodaje i kongresa najrenomiranijih hotela i hotelskih lanaca koji u poslovanju koriste MS Office i Micros Fidelio Opera PMS i Opera Sales and Catering, a cijena prava sitnica – 5.500 kuna plus PDV, u konačnici 6.875 kuna. Komentirajući ovu pritužbu studenata dekan ističe kako svaki program, pa i navedeni, studenti plaćaju u pola cijene. 
    
Moguća nova rasprava o školarinama 
    
    Prema mišljenju dekana Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr. Jože Perića jedina alternativa novom nametu povećanje je školarina, odnosno njihovo usklađivanje s ostalim hrvatskim sveučilištima, jer za razliku od riječkih studenata fakulteta ekonomske grupacije koji za školarinu izdvajaju 5.500 kuna, njihovi splitski kolege za isti studij izdvajaju 7 tisuća, a zagrebački 8 tisuća kuna. Tek u slučaju povećanja školarina, kaže dekan, raspravljat će se o ukidanju novog nameta, a odustane li se i od jednog i od drugog udara na studenstki džep srozat će se studentski standard. Kao jedan od aduta za opravdanost odluke o uvođenju nove naknade dekan ističe i činjenicu da riječki ECTS bod košta 94 kune, dok se na ostalim hrvatskim sveučilištima cijeni između 320 i 380 kuna. 
    Opće je poznata činjenica da već godinama među članovima Senata postoji podijeljeno mišljenje oko podizanja cijene školarina, jer dok jedna struja zagovara povećanje školarina tvrdeći kako za to ima prostora te da su sredstva resornog ministarstva nedostatna za održavanje postojećeg studentskog standarda, druga pak struja zagovara socijalnu osjetljivost prema studentima te se protivi povećanju školarina. 
    Mogućnost da bi novi potez Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu mogao ponovo aktualizirati pitanje školarina ne odbacuje ni prorektorica za nastavu i studentska pitanja. 
    – Moguće je da Senat na prijedlog sastavnica potakne ponovo raspravu o visini cijene ECTS, visini participacija za izvanredne studente ili o visini naknada koje studenti plaćaju. O svim prijedlozima sastavnica, kao i ovoj odluci Fakulteta, Senat mora raspravljati i donijeti konačnu odluku, zaključuje prof.dr. Prijić Samaržija.
 eg stanja studiranja, a novi studentski namet trebao bi služiti za pokrivanje troškova studentskih aktivnosti, terenske nastave, vježbi u svijetu rada, obavezne prakse, nagradnih stručnih putovanja studenata, troškova nastavnika iz inozemstva, gostiju predavače iz svijeta rada. Svaki student bio redovan ili izvanredan mora platiti određenu svotu kako bi mu se osigurale određene aktivnosti, a riječ je o tisuću kuna za redovne studente, 500 kuna za izvanredne pa do 250 kuna za studente u Dislociranom centru Zabok. 
    
Bez zelenog svjetla

Iako je mišljenje Rektorata i Senata savršeno jasno te se svodi na poštivanje zakonske regulative prema kojoj niti jedna sastavnica Sveučilišta ne može svojevoljno posegnuti u džepove studenata sudeći prema tome da je Fakultet već obavijestio studente o planiranom udaru na njihov standard te je čak i oformio posebno Povjerenstvo za upravljanje sredstvima prikupljenim na osnovu naknade za osiguranje studentskog standarda, koje je imenovano na Fakultetskom vijeću, očito je da se posezanje u džepove studenata namjeravalo provesti bez zelenog svjetla Senata. 
    Unatoč tome što su napravljene sve predradnje za izvlačenje dodatnih studentskih sredstava te je donesena svojevoljna fakultetska odluka da se studentima naplati dodatni namet za sada sankcija za Fakultet neće biti, jer kako pojašnjavaju u Rektoratu, odluka ipak još nije provedena, a u konačnici bez blagoslova Senata neće se ni moći provesti.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk