"Otvoreno Pravno savjetovalište", NL, 15.2. 2013.
SVEUČILIŠNI SAVJETOVALIŠNI CENTAR
 
Studenti će moći dobiti besplatnu pravnu pomoć, a mogu se obratiti u vezi ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja...
 
Predstavljeno novo Pravno savjetovalište za studente * Foto: S. JEŽINARIJEKA » U sklopu Sveučilišnog savjetovališnog centra (SSC) riječkim studentima na raspolaganju su i usluge Pravnog savjetovališta čijim je otvarnjem ispunjena strategija razvoja sustava podrške studentima. Navodeći kako se rad Pravnog savjetovališta priprema više od dvije godine rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da Sveučilište želi postati mjesto na kojem se svaki pojedinac osjeća dobro i ugodno. 
    – Svrha je Pravnog savjetovališta da osigura pravnu potporu studentima i djelatnicima Sveučilišta. Cijeli projekt Studentskog savjetovališnog centra odvija se uz potporu Grada Rijeke, dok samo Sveučilište dio sredstava od upisnina preusmjerava Centru, istaknuo je rektor. 
    Podsjećajući kako u sklopu Centra već petnaest godina djeluje Psihološko savjetovalište, te unatrag dvije godine i Ured za studente s invaliditetom, voditeljica SSC-a prof. dr. Ivanka Živčić Bećirević istaknula je da Centar od prošle godine djeluje u novim adekvatno opremljenim prostorijama u sklopu Građevinskog fakulteta, a kao i u ostalim segmentima djelovanja SSC-a cilj Pravnog savjetovališta je podići kvalitetu studiranja. 
    – Studentima će se pružati usluga primarnog pravnog savjetovanja, moći će dobiti besplatnu pravnu pomoć, a mogu nam se obratiti u vezi ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, subvencioniranja stanovanja i prehrane, zapošljavanja posredstvom Studentskog centra, provođenja stegovnih postupaka protiv studenata, postupaka priznavanja stranih svjedodžbi i diploma, te kao i u slučaju pritužbi za slučaj povrede nekih od studentskih prava te drugih statusnih prava, istaknula je voditeljica SSC-a. 
    Koordinatorica Pravnog savjetovališta je docentica Pravnog fakulteta dr. Sandra Laleta, a uz nju zaposlena je i jedna diplomirana pravnica, dok je ideja da se u rad savjetovališta uključe i volonteri, studenti zavšnih godina prava. Želja je, prema riječima prof.dr. Živčić Bećirević, stvoriti mrežu pravnih stručnjaka, kao i stručnjaka drugih profila bitnih za pružanje pomoći studentima. Uspostavljena je i suradnja sa studentskim pravobraniteljom te je pokrenuta interaktivna web stranica putem koje će studenti dobivati osnovne informacije, ali će imati i mogućnost postavljanja pitanja. 
    Osim pružanja primarne pravne pomoći Pravno savjetovalište bavit će se i organizacijom radionica za studente, a pokušat će se naći i mogućnost financiranja rada putem projekata i donacija. Poput svih usluga SSC-a i usluge koje će pružati Pravno savjetovalište bit će potpuno besplatne za studente.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk