"Budućnost i smrt povijesti umjetnosti", NL, 15.2. 2013.
»ART HISTORY – THE FUTURE IS NOW« PREDSTAVLJEN ELEKTRONIČKI ZBORNIK U ČAST VLADIMIRA P. GOSSA
 
Zbornik je objavljen samo u elektroničkom obliku, može se prelistavati na www.romanika.net, spremiti na računalo te koristiti za osobne i obrazovne svrhe
 
Vladimir P. GossZAGREB » Elektronički zbornik radova »Art History – the Future is Now«, studije objavljene u čast 70. rođendana istaknutog povjesničara umjetnosti Vladimira P. Gossa, 45 godina njegova publiciranja te 40 godina sveučilišnog djelovanja, predstavljen je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. U skladu s interdisciplinarnom usmjerenošću profesora Gossa da u svakom području pronađe najbolje, taj višejezični zbornik donosi radove 26 autora s različitih područja, od povjesničara umjetnosti, lingvista, arheologa do znanstvenika, kustosa, restauratora. Riječ je o njegovim kolegama, prijateljima i suradnicima koji su priložili svoje studije čija problematika nije bila strogo određena, već daju drugačiji pogled na razne teme od antike do danas. 
    
Nova povijest umjetnosti

Tekstovi su podijeljeni u dva poglavlja – prvo naslovljeno »Majstori stila i njihovi nasljednici« okuplja već afirmirane autore, a u drugom nazvanom »Mladi lavovi« mlade znanstvenike koji tek počinju znanstvenu karijeru – rekao je Danko Dujmović, jedan od članova uredništva. 
    Okupljeni su autori iz devet zemalja, a među njima su Radoslav Katičić, Ante Rendić-Miočević, Vlasta Begović, Vitomir Belaj, Vladimir Crnković, Arturo Calzona i drugi. Zbornik je objavljen samo u elektroničkom obliku, može se prelistavati na www.romanika.net, spremiti na računalo te koristiti za osobne i obrazovne svrhe. 
    Uz opsežnu bibliografiju i biografiju, zbornik donosi Gossov tekst o sadašnjosti i budućnosti povijesti umjetnosti i tezu o njezinoj smrti. Na promociji Goss je objasnio kako je, istražujući za svoj zadnji projekt, shvatio da traži i tragove duhovnog stvaralaštva, a to je ono što čini umjetnost. Mi možemo birokratski bilježiti umjetnost, ali nije važna povijest nego umjetnost – ustvrdio je – dodavši da povijest umjetnosti ne postoji, već postoji samo povijest likovnih umjetnosti. Počeli smo raditi novu povijest umjetnosti što je korak u nepoznato, a tek ćemo vidjeti je li to korak naprijed ili natrag, no shvatio sam da želim i moram ostati uz umjetnost, ali ne i uz povijest umjetnosti kakvu sam dugo godina prakticirao – kazao je Goss. 
    
Iza kulisa

Podsjetio je da je u povijest umjetnosti ušao kao četrnaestogodišnjak fasciniran otkrićem slika na zidovima zaboravljenih istarskih crkvica, a iako je studirao engleski i povijest umjetnosti, prevladala je povijest umjetnosti iz koje danas simbolički »izlazi«. Po njegovim riječima, u domaćoj povijesti umjetnosti smetalo ga je što se sve događa iza kulisa, po »babama i stričevima« kako je i danas, no u SAD-u, gdje je ostvario sveučilišnu karijeru, vidio je da je situacija još gora. Iz Izraela pak nosi dobro iskustvo jer tamošnji povjesničari umjetnosti nisu bili sami sebi svrha, već su živjeli za spomenike i njihovo očuvanje. 
    Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Predrag Šustar, koji je objavio zbornik, izrazio je zadovoljstvo što je Goss nakon bogatog međunarodnog iskustva došao na Odsjek za povijest umjetnosti njegova fakulteta, te ga ojačao i utjecao na generaciju mladih znanstvenika. (Hina)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk