"Pulskim studentima sa zeničkim indeksom zabranjen upis u Rijeci", NL, 20.2. 2013.
ILEGALNI STUDIJ 
MINISTARSTVO ZNANOSTI ZABRANILO OBRAZOVANJE MEDICINSKIH SESTARA I FIZIOTERAPEUTA U PULI
 
Riječ je o studijima zdravstvene njege i fizioterapije koji se izvode bez dopusnice za rad. Za jednu godinu studija školarina iznosi dvije tisuće eura, a po završetku školovanja studenti će dobiti diplomu koja nije važeća u Hrvatskoj 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Na Politehnici u Puli ministarstvo traži obustavu svih aktivnosti * Foto: M. ANGELINIRIJEKA » Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je rješenje kojim nalaže Politehnici u Puli – Visokoj tehničko-poslovnoj školi da u roku od tri mjeseca obustavi sve aktivnosti vezane za izvođenje preddiplomskih stručnih studija iz područja zdravstva. Riječ je o studijima zdravstvene njege i fizoterapije koji se već dvije godine izvode bez dopusnice za rad i bez akreditacije, a samo za jednu godinu studija cijena školarine iznosi čak dvije tisuće eura. Nepostojanje dopusnice i akreditacije studijskog programa za ukupno 161 studenta znači da će po završetku studija dobiti diplomu koja nije važeća u Hrvatskoj, a prvi je na nepravilnosti pulske Politehnike upozorio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Alan Šustić i to nakon što je određeni broj pulskih studenata nakon završene prve godine studija drugu godinu htio upisati upravo na riječkom Medicinskom fakultetu. 
    
Nakon prve godine

– Dobili smo brojne upite od budućih viših medicinskih sestara koje su završile prvu godinu studija, ali i od onih koji su tek namjeravali upisati taj studij u Puli. Bio sam iznenađen kada sam shvatio da se u Hrvatskoj odvija jedan program unutar Veleučilišta koje je državno, a da program nema dopusnicu. Studenti su nakon prve godine htjeli prijeći na naš fakultet, ali nismo ih mogli prihvatiti, jer studijski program koji oni pohađaju jednostavno ne postoji u Hrvatskoj. Kada se netko prebacuje s drugog fakulteta moramo dobiti uvid u program koji je pohađao, a u ovom slučaju to ne možemo ostvariti. Istovremeno smo došli i do saznanja da ti studenti nemalo plaćaju nepostojeći studij. No, ni tu nije kraj cijelom slučaju, jer nakonh medicinskih sestara počeli smo dobiv
Unatoč zabranama, kreću novi studiji 
    
    U nalazu Ministarstva također stoji da bez obzira ustrojava li visoko učilište studij samostalno ili u suradnji s domaćim ili inozemnim partnerom, isključivo visoko učilište sa sjedištem u Hrvatskoj, osnovano sukladno odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakona o ustanovama, može biti institucionalni nositelj studija koji kao takav mora proći postupak inicijalne akreditacije, odnosno provjere ispunjavanja minimalnih uvjeta za izvođenje studijskog programa. Međutim, Politehnika nije institucionalni nositelj navedenih studija, niti je za njihovo izvođenje izdana dopusnica. Dakle, u pulskom je slučaju riječ o tome da inozemne visokoškolske ustanove provode svoje studijske programe u Hrvatskoj koristeći resurse Politehnike, ali se isti programi sa stajališta važećih propisa u Hrvatskoj ne mogu smatrati studijima niti se po njihovu završetku mogu izdavati diplome i stjecati stručni nazivi. No, sve to nije zaustavilo EPCD da otvori nove studije, jer ove godine uz nedavno otvoren doktorski studij krenuo je i studij informacijske tehnologije, a već je u planu i otvarnje studija međunarodnog biznisa, kao i turizma te socijalne gerontologije. 
    
Nema garancije za nostrifikaciju diploma 
    
    Iako Ministarstvo u svom nalazu ne odbacuje mogućnost nostrifikacije spornih zeničkih diploma, odnosno priznavanje studentima inozemnih kvalifikacija, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec pojašnjava kako taj postupak ne samo da nije jednostavan, već iziskuje i velika novčana sredstva te napominje kako u ovom trenutku pulskim studentima nitko ne može garantirati da će u postupku priznavanja diploma uopće uspjeti. 
    – Studij u Puli je bosanski studij, a takvi studiji u Bosni i Hercegovini niču kao gljive poslije kiše. Postoji procedura priznavanja ne EU diploma koja ide preko Agencije za visoko obrazovanje. Naime, konkretno u slučaju studija medicinskih sestara to će biti posebno komplicirano, jer hrvatski fakulteti provode regulirane programe za medicinske sestre koji su usklađeni s programima EU. Pored toga što ti studenti moraju proći proces nostrifikacije diploma, oni moraju dobiti i licencu za rad koju izdaje naša Komora. Mi ne možemo sami procjenjivati hoćemo li im izdati licencu, jer to možemo napraviti tek nakon što dobiju priznatu diplomu, pojašnjava Šimunec. 
    Dodajući kako je Komora već u nekoliko navrata upozoravala studente da su upisali nepostojeći studij te da garancije za njihovo priznavanje diploma nema, Šimunec ističe da će ukoliko studenti uspiju nostrificirati diplomu to jako skupo platiti. 
    – Imamo puno problema oko priznavanja diploma iz Bihaća i Mostara. Riječ je o prilično kompliciranom postupku koji jako dugo traje, a u slučaju pulskih studenata taj će ih studij u konačnici, ako uopće uspiju nostrificirati diplomu, najmanje duplo koštati, kaže Šimunec.
 ati i upite za doktorski studijski program na istom Veleučilištu, što je suprotno propisima jer Veleučilišta takve programe ne mogu provoditi. Nakon tih saznanja postavio sam pitanje na Senatu Sveučilišta u Rijeci smatrajući da to nije problem Medicinskog fakulteta, nego akademske zajednice. Neshvatljivo je da se tako nešto može dogoditi i da se događa već godinama. 
    Još je veći apsurd da su dva dana nakon rješenja Ministarstva o obustavi rada otvorili novi program, ističe prof. dr. Šustić. 
    Novootvoreni studij upravo je doktorski studij iz područja biomedicine, a iako studenti po završetku studija neće imati važeću diplomu prema hrvatskim propisima, njihova će diploma vrijediti u inozemstvu, točnije u Bosni i Hercegovini. 
    Naime, program koji pohađaju nije potpuno nepostojeći, jer riječ je o međunarodnom programu Europskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (EPCD) koji je lani koristio programe Zdravstveniog fakulteta Univerziteta iz Zenice s kojim je, prema nalazu hrvatskog Ministarstva znanosti prije dvije godine sklopljen »Ugovor o organizovanju i izvođenju dodiplomskih i master studija iz oblasti biomedicine i medicinskih nauka«, a od ove godine sličan je ugovor sklopljen i sa sveučilištima iz Maribora i Finske. 
    Organizacija je takva da studentima predaju profesori s ovih visokih učilišta, umjesto indeksa Politehnike koriste se indeksi ovih ustanova, a na kraju studija izdavat će se inozemne diplome, no ne one koje su usklađene s propisima Europske unije. 
    
Ideja vodilja

U nalazu Ministarstva stoji kako je za pokretanje spornih studija ideja vodilja bila da će studenti te ustanove zaposlenje potražiti na području Bosne i Hercegovine gdje postoji potreba za takvim kadrom. No, sudeći prema tome da studenti pokazuju interes za prebacivanje na riječki Medicinski fakultet, očito je da takva ideja vodilja baš i nema utemeljenje. 
    Uz Politehniku i EPCD, potpisnici ugovora spornih studija su i Istarska županija te Grad Pula, no Politehnika se ipak prema nalazu Ministarstva dislocirala od projekata ECPD-a upravo iz razloga nepostojanja dopusnica za sporne studijske programe. No, zanimljivo je da je dekan Politehnike Luciano Delbianco, ujedno i privremeni dekan regionalnog ECPD-a, a iako smo do dekana pokušali doći u nekoliko navrata, oglušio se na naše pozive i ostavljene poruke. Sporni studiji traju tri godine, a odluči li trenutno 160 upisanih studenata ići do kraja studija, u konačnici će za zeničku diplomu izdvojiti 7,3 milijuna kuna.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk