"I riječki i splitski medicinski fakultet traže nove nastavnike", NL, 21.2. 2013.
PODRŠKA MZOS-u PITANJE NASTAVNOG KADRA RIJEŠITI SUSTAVNO
 
Nedostaje liječnika, ali i sestara   * Foto: V. KARUZAZAGREB » Medicinski fakulteti u Rijeci i Splitu pridružili su se zahtjevu Medicinskog fakulteta u Zagrebu za zapošljavanjem novih nastavnika, te pozdravljaju namjeru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da pitanje nastavnog kadra na deficitarnim studijima medicine riješi sustavno, na razini čitave Hrvatske. Zagrebački je medicinski fakultet, podsjetimo, upisne kvorte 2009. godine povećao sa 240 na 300, te traži da im se dopusti kadrovsko pojačanje.
    – I Medicinski fakultet u Splitu u istom je razdoblju povećao upisne kvote za studij medicine za 20 posto te uveo studij medicine na engleskom jeziku, što je učinjeno u skladu s državnom i sveučilišnom politikom te je, s obzirom na kadrovski potencijal, nužno potrebno zapošljavanje novih nastavnika, rekao nam je Zoran Dogas, prodekan za nastavu i studentska pitanja Medicinskog fakulteta u Splitu.
    Na riječkom Medicinskom fakultetu također smatraju da je krajnje vrijeme da dobiju pravo na zapošljavanje novih nastavnika, čiji je manjak na fakultetima izvan Zagreba, kažu, daleko veći.
    – Mi nismo povećali kvote na medicini, ali smo povećali kvote na drugim studijskim programima, konkretno sestrinstvu, i otvorili smo nove – studij fizioterapije. Naime, iako se s pravom ističe kako u Hrvatskoj postoji određeni manjak liječnika, objektivno manjak sestara i drugih zdravstvenih radnika je kudikamo veći, važniji i opasniji za zdravstveni sustav, upozorava Alan Šustić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci. Manjak nastavnog kadra zasigurno je, kaže, puno veći u Rijeci, Osijeku ili Splitu od onoga u Zagrebu. (Lj. B. M.)


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk