"Novi model upravljanja", NL, 21.2. 2013.
BEZ NAJMA PREDSTAVNICI GRADA I RIJEČKOG SVEUČILIŠTA PREDSTAVILI RJEŠENJE ZA NAJSTARIJI RIJEČKI KLUB
Palach i Filodrammatica u službi studentske i nezavisne kulture

 
Nakon što sredinom svibnja istekne postojeći zakup, Palach će biti dan na upravljanje novoosnovanom Studentskom kulturnom centru i njegovim partnerima s nezavisne kulturne scene

Ivana KOCIJAN
 
altRIJEKA » Predstavnici Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci jučer su u Palachu predstavili novi model upravljanja najstarijim riječkim klubom. Nakon što sredinom svibnja istekne postojeći zakup, Palach će biti dan na upravljanje novoosnovanom Studentskom kulturnom centru i njegovim partnerima s nezavisne kulturne scene. Gradski prostor namijenjen kulturnoj djelatnosti bit će dodijeljen bez naknade, dok će se sredstva od najma ugostiteljskog dijela ulagati izravno u kulturnu djelatnost. Novi model upravljanja Palachom rezultat je zaključaka proizašlih iz projekta USSUD, odnosno suradnje Grada i Sveučilišta na projektu koji je potvrdio potrebu osnivanja Studentskog kulturnog centra. Prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, Palach u potpunosti mijenja upravljački i ekonomski model funkcioniranja.
    – Osim Palacha, to se odnosi i na dva kata Filodrammatice. Tih gotovo 2000 kvadrata zajedno s prostorom na Sveučilištu bit će infrastrukturni centar mreže studentske i nezavisne kulture sa svim njihovim partnerima. Model funkcioniranja je zamišljen tako da će prostor Palacha i navedeni prostori u Filodrammatici zajedno sa Studentskim kulturnim centrom tražiti partnera koji će moći biti samo ozbiljna platforma s riječke nezavisne scene, a ako bude sreće i izvan Rijeke, zbog toga što će zahtjevi za održavanje glazbene, scenske, novomedijske i nakladničke djelatnosti biti nemogući za bilo kojeg samostalnog partnera. Poticaj koji daju Grad i Sveučilište pokazuje činjenica da će svi prostori ići bez naknade, objasnio je Šarar dodavši kako se time ulazi u potpuno javni model i napušta sustav polukomercijalnog najma u modalitetu u kojem većinu režijskih troškova obaju prostora plaća njihov vlasnik.
   
Natječaj krajem ožujka

Posebnost u novom modelu upravljanja Palachom predstavlja odvajanje ugostiteljskog dijela od kulturnog programa.
    – Time će se razdvojiti vječita boljka klubova koji koketiraju s javnim novcem. Novac od ugostiteljskog najma izravno će se vraćati u program i kroz sustav izvještavanja bit će vrlo jasno čemu služi ugostiteljstvo u javnim kulturnim sadržajima, dodao je Šarar.
    Natječaj na kojem će biti izabrani partneri novog Studentskog kulturnog centra trebao bi biti raspisan krajem ožujka, nakon što Sveučilište u Rijeci provede postupak njegovog osnivanja kao zasebne ustrojbene jedinice. Natječaj će biti otvoren do početka svibnja što znači da će se izlazak starog zakupca poklopiti s početkom funkcioniranja novog modela.
    – Predstavnicima nezavisne scene mogu se početi pripremati. Ovo je najozbiljnija prilika za jačanje njihovih programskih i kulturnih, ali i upravljačkih kapaciteta. Onaj tko na natječaju postane partner Studentskog kulturnog centra izravno će upravljati ozbiljnom infrastrukturom, pogotovo se to tiče dvorane Filodrammatice. Grad Rijeka bit će zamijenjen konglomeratom nezavisne scene i studenata koji će dobiti veliku odgovornost i veliki poticaj. Mislim da je takav model poticanja kulture u storogom centru grada u ozbiljnim i reprezentativnim objektima s velikom povijesti prvi ovog trenutka u Hrvatskoj, zaključio je Šarar koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare zahvalio na suradnji aktualnom zakupcu Palacha Alenu Manceu i dodao kako će se Grad potruditi da zahvaljujući njemu ne nastane rupa u funkcioniranju kluba zbog nedostatka dijela infrastrukturne opreme – sustava ozvučenja, rasvjete i drugog.
    Što će se tražiti od koncesionara ugostiteljskog dijela, nije još u potpunosti detaljizirano, osim onog dijela da će se novac od zakupnine vraćati izravno u program.
    Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija podsjetila je da je novi model upravljanja Palachom rezultat zaključaka proizašlih iz projekta USSUD koji su proveli Grad i Sveučilište, a koji je među ostalim pokazao da studentska kultura u Rijeci nije prepoznatljiva te da je studentima potreban studentsko-kulturni centar.
    – Elaborat je gotovo završen. Cilj mu je programski i prostorno ujediniti djelovanje u kulturi i umjetnosti studenata i nezavisne scene, u prostoru Palaha, akvarija na Kampusu te u prostoru Filodrammatice. Tako bi na neki način ta vrsta programske aktivnosti bila i prostorno ujedinjena. Što se tiče programa Studentskog kulturnog centra, sada razrađujemo financijski, upravni i programski model. Već su definirani osnovni programski projekti koji će uključivati USSUD 2 i nastavak suradnje. Diskusija s javnosti ovime ne prestaje. Strateški prioriteti trebali bi biti vezani uz ono što studentima nedostaje, to je prije svega film, informiranje i koncertna aktivnost. No to nije sve, bit će raspisivani natječaji. Neki će biti otvoreni cijelu godinu, a neki će se periodično raspisivati, otkrila je. Samaržija je jučer objasnila i da će u Upravno vijeće Studentskog kulturnog centra činiti dva predstavnika Grada, dva člana Sveučilišta i jedan predstavnik Studentskog zbora.
    – U programskom vijeću participirat će predstavnici Grada, Sveučilišta i nezavisne scene, dok će savjetodavno-umjetničko vijeće okupljati sve ljude koji su već prepoznati svojim radom, dodala je.
    Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako je Palach 1968. godine osnovan kao studentski klub te da se novim konceptom na neki način Palach vraća kući.
   
Vrijedan prostor

– Njegovi su inicijatori i osnivači bili studenti koji su smatrali da u gradu nedostaje prostor u kojem se studenti mogu okupljati i zadovoljavati potrebe vezane uz kulturu, zabavu i slično. Koncepcija Palaha se do danas puno puta mijenjala. Kao rezultat suradnje i sinergije Grada Rijeke i riječkog Sveučilišta te projekta koji smo zajedno proveli, pokazala se potreba za postojanjem Studentskog kulturnog centra, organizacijskog oblika Sveučilišta koji bi se prije svega bavio organizacijom slobodnog vremena studenata. Kako se sve aktivnosti koje smo proveli proteklih godinu dana poklapaju s raspisivanjem novog natječaja za način upravljanja Palachom, nametnula se ideja da Palach bude mjesto namijenjeno prije svega toj djelatnosti. Palachom će i dalje upravljati predstavnici nezavisne scene koji će se moći javiti na natječaj i s Gradom i Sveučilištem definirati na koji način osmisliti taj izuzetno vrijedan prostor u centru grada i djelatnosti koje će odgovarati vremenu koje je pred nama i izazovima toga vremena, zaključio je Obersnel.
    Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin kazao je kako je jedan od ciljeva ovog projekta proširivanje dviju funkcija koje do sad nisu bile izražene na našim sveučilištima, a to je javna funkcija sveučilišta i doprinos ekonomskom i gospodarskom razvoju okruženja u kojem ono djeluje.
    – Ovim projektom želimo ojačati javnu ulogu Sveučilišta. Jedan od bitnih segmenata je razvoj kulturnog djelovanja studenata u zajednici u kojoj žive i stvaranje kulturnih sadržaja. Do sad se to na našem Sveučilištu događalo sporadično, postojali su pojedinačni projekti, ali to nije bilo strukturirano i organizirano. Kultura i sport nikad nisu bili dio naših institucijskih politika. Zbog toga skoro dvije godine radimo sa željom uspostavljanja tog sustava i institucionaliziranja kulturnog djelovanja na Sveučilištu, objasnio je Lučin.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk