"Riječki studenti imaju svoju svečanu pjesmu", NL, 21. 02. 2013.
»BRODE NAŠ BIJELI« MARINA BITI I OLJA DEŠIĆ O PJESMI SVEUČILIŠNOG ZAJEDNIŠTVA
 
U našim temeljima postoji idealizam o kojem govori ova pjesma kao i mnoge druge »budnice« ili himne, a protkana je porukama koje promiču neki viši smisao Sveučilišta i studiranja

Kim CUCULIĆ
 
Marina Biti i solisti Daniel Jurišević, Sandra Vagaja, Ana Cerovac i Mateo ResmanRIJEKA » »Brode naš bijeli« naslov je himne Sveučilišta u Rijeci, koja je u prvom redu posvećena riječkim studentima – onima koji to jesu i onima koji će to tek postati. Djelo je nastalo u suradnji Multiart centra i Maratona. Tekst himne potpisuje Marina Biti, a glazbu i aranžman Olja Dešić. Izvođači ovog polifoničnog djela su pjevački zbor mladih »Josip Kaplan«, vokalni sastav »Octachord« te solisti i instrumentalisti škole modernog pjevanja i sviranja Studio Maraton.
    Ovim povodom razgovaramo s Marinom Biti i Oljom Dešićem, a više o projektu može se doznati na http://www.kampus.uniri.hr/multiart. Snimljen je i spot što ga je režirao Branimir Rogoznjan, a u spotu sudjeluje i sastav DNA.
    Zašto ste u podnaslovu himne istaknuli temu zajedništva? U kojoj mjeri to zajedništvo među studentima, a dodajmo i profesorima, na riječkom Sveučilištu doista postoji?
    Marina Biti: Zajedništvo je vrijednost koju je potrebno njegovati. Ono se tiče kulture življenja na sveučilištu – kulture dogovaranja, usklađivanja ciljeva, ovlasti, nadležnosti, prava, ambicija i želja... Sveučilište u Rijeci u širim je hrvatskim prostorima prepoznatljivo, među ostalim, i po etici svojega zajedništva. No, u tako velikoj i kompleksnoj institucionalnoj strukturi, uvijek je moguće da se netko, pojedinac ili grupa, osjeti nevaloriziran, izgubljen, možda i zapostavljen. Važno je truditi se detektirati i takve pojave, izlaziti im ususret, pružati prilike, otvarati za njih mjesto u sustavu.
   
Dragocjeno zajedništvo

Sigurno da pjesma sama po sebi nije jedini način da to postignemo, no ona jest iskren i glasan poziv – poziv na uključenje u uzbudljivu zajedničku plovidbu na kojoj nam trebaju uistinu sve ruke, sva srca, svi talenti, sve vizije, sva energija...
    Olja Dešić: Mislim da je zajedništvo danas nešto vrlo dragocjeno, živimo u svijetu otuđenja. Iako to nije idealan svijet kao i odnosi u njemu, ipak znamo da u temeljima nas svih postoji idealizam o kojem ova pjesma, kao i mnoge druge »budnice« ili himne trebaju govoriti. Da nas na to podsjete. U takvoj pjesmi se ne iznose problemi ako ih i ima, za to su zaduženi drugi mediji, ona jednostavno govori – kako bi trebalo biti. Kad se takav tekst i glazba spoje u jedno, svatko će osjetiti energiju i emociju koja je najvažnija, a o ukusima – kome se pak uz to i sviđa ili ne – ne raspravlja se.
    Koliko je žanr himne danas živ i koja su njegova obilježja? Na koji način vaša himna korespondira s Gaudeamus igiturom?
    Olja Dešić: Mo
»Brode naš bijeli«
   
    Budni – raširenih očiju, a ipak – prepuni sanja…
    Željni plovidbe, leta; željni otkrića i znanja –
    Putnici smo i posada sveučilišnoga broda
    Klizimo – djeca nebeskog svoda:
   
    Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus
   
    Jedra razvili smo! Krila! Al' pitanja imamo more!
    Budućnost nas mami. Ima li odgovore?
    Kako držati krmu i usmjeriti pramac?
    Kako vladati vjetrom, a sačuvati pravac?
   
    Pereat tristitia, pereant osores...
   
    Zajedno svladajmo prepreke, ljute i crne oluje
    Uz pjesmu što ori se pučinom, neka i svemir nas čuje
    Slijedimo svoju viziju, za plovidbu novu smo rođeni –
    Želimo, učimo živjeti, srcem i razumom vođeni.
   
    Vivat membrum quodlibet; vivat membra quaelibet...
   
    Brod treba sigurno stići, isplovit iz opasnih voda…
    Rektorska dužnost je bdjeti nad sigurnošću broda:
    Naš brod pulsira i diše, našu sudbinu dijeli.
    Uplovi u život, brode naš bijeli...
   
    Quivis antiburschius atque irrisores...
   
    Zajedno svladajmo prepreke, ljute i crne oluje
    Uz pjesmu što ori se pučinom, neka i svemir nas čuje
    Slijedimo svoju viziju, za plovidbu novu smo rođeni–
    Želimo, učimo živjeti, srcem i razumom vođeni.
   
    Vivat membrum quodlibet; vivat membra quaelibet...
žda je »himna« prejaka riječ – nazovimo ovo djelo »pjesmom« koja je nastala na jedan vrlo pozitivan tekst idealističkih poruka, s ugrađenim dijelovima »Gaudeamusa«. Ja upravo tako doživljavam jednu »službenu pjesmu« i drago mi je da je »Gaudeamus igitur« sastavni dio nje. Samim time što je pjesma upravo i protkana porukama koje promiču neki viši smisao Sveučilišta i studiranja.
    Prema tom predlošku teksta nastojao sam spojiti elemente moderne pop pjesme s ozbiljnijom formom, a da sve bude jedna glazbena cjelina. Pozvali smo zborove i vokalne sastave da nas osnaže svojim zvukom. Ima puno muzičkih detalja, u pjesmi je trebalo koristiti razne izvođače i elemente.
   
Identitetski poticaj

Marina Biti: Slažem se. Moćna riječ kao što je »himna« u kontekstu sveučilišne svakodnevice može i zasmetati. No, sama funkcija izgradnje identiteta koja ide uz himnu kao žanr i dalje ima svoj smisao. Svijet se mijenja, a to nas navodi da stalno preispitujemo tko smo, zašto smo, kako dalje... A i sveučilište je svojevrsni svijet u svijetu, zahvaćen burnim autotransformacijskim procesima koji nas stalno vraćaju preispitivanju sebe samih, ako hoćete i vlastite misije, u sve kompleksnijem egzistencijalnom okruženju nacije, Europe, svijeta, visokih tehnologija, plurikulture, tržišnih odnosa...
    Taj identitetski poticaj ne moramo zvati himničkim, no on je i opravdan i stvaran. On se tematizira na razne načine, primjerice u književnosti u kojoj je svoj legitimitet pronašao žanr sveučilišnog romana odnosno novele (university novel, campus novel) po kojemu je osobito prepoznatljiv britanski pisac i teoretičar David Lodge, a u kojemu se sve više okušavaju i hrvatski pisci-sveučilištarci (npr. Marinko Košćec). Ako o tom svojem svijetu možemo govoriti romanom, zašto onda ne govoriti i pjesmom, slikom, dramom, mjuziklom, filmom?
    Na tome tragu, Multiart centar već priprema nove kreativne inicijative s otvorenim pozivom za sve stvaralački nastrojene pojedinice i grupe koje mogu i žele doprinijeti kreativnome oblikovanju te naše specifične sveučilišne slike svijeta.
    Je li himna dosad zaživjela među studentima, pa i u široj riječkoj javnosti? Koji je pritom udio teksta, a koji glazbe? Kako te dvije strane korespondiraju?
    Olja Dešić: Publika će se, kako i treba biti, podijeliti prema ukusima. Mislim da se pjesme općenito doživljavaju kao cjelovito djelo i da takva simbioza jedino i ima smisla. Pjesmi treba vremena da se razvije. Ako je dobra, pronaći će svoj put do onih kojima se sviđa bez ikakve sile.
   
Dobar početak

Marina Biti: Krajnji domet koji će odrediti sudbinu pjesme u ovoj fazi uistinu nije moguće predvidjeti, no za nadati se je da dobar početak, razvidan iz zavidne slušanosti, odnosno gledanosti videa na internetu (YouTube, Facebook, naše web stranice...) najavljuje i dobru budućnost pjesme. Pritom, zaista se nadamo da inicijativa stvaranja sveučilišne pjesme neće zastati na himničkome žanru ni na specifičnoj kombinaciji pop i klasičnoga izričaja s uključenom mjerom rokerske aluzivnosti kakvu sadrži pjesma »Brode naš bijeli«.
    Osobno smatram da je Olja sve te sastojke uistinu znalački dozirao i proizveo uhu izrazito ugodan zvukovni blend primjeren svrsi i vremenu. Sveučilišnih tema ima uistinu napretek, a one otvaraju vrata novim pristupima, i tvrđim i mekšim, kao i slavljeničkim, socijalnim, buntovnim i brojnim drugim temama koje se mogu i trebaju iznjedriti iz sveučilišnoga okruženja.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk