"Ukidaju se protuzakoniti dekanski rokovi", NL, 28.2. 2013.
FAKULTET U IKI IPAK NIŠTA OD NAMETA STUDENTIMA
 
Ipak će se održati ispiti zakazani za ožujak i prema najvama dekana Jože Perića studenti će izlazak na dodatne rokove platiti jer je to već ranije dogovoreno
 
Revoltirani studenti reagirali na odluku o plaćanju dekanskih rokova * Foto: S.JEŽINARIJEKA » Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu donio je odluku o ukidanju spornih dekanskih rokova u okviru kojih su studenti za blagodat dodatnog izlaska na ispite trebali platiti od 500 do tisuću kuna, ovisno o godini studija. Iako Pravilnik o studiranju uopće ne prepoznaje instituciju dekanskih rokova, a kamoli njihovo naplaćivanje, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr. Joža Perić u uvođenju i naplaćivanju dodatnih ispita koji postoje samo na toj sastavnici riječkog Sveučilišta i dalje ne vidi ništa sporno.
    – Osobno i dalje mislim da oni, »dekanski« ili pod nekom drugim nazivom, našim studentima trebaju. Kritike da je riječ o nametu i posezanju u džep studenata s indignacijom odbijam. Prvo, iz razloga jer se ukupan iznos naknade vraća studentima za njihove potrebe i prema samostalnim odlukama. Drugo, iz razloga jer je 500 kuna na niže zaokružena vrijednost 5,5 ECTS, da ne govorim o slučajevima kada se zbog jednog ispita ponavlja cijela godina, koja jako puno košta. Treće, iz razloga jer je naknada od tisuću kuna za drugi dekanski rok za studente završnih godina realno zanemariva u odnosu na posljedice. Naime, sada će studenti završnih godina kojima ostane jedan ispit opet morati čekati punu godinu da ponovno pokušaju položiti. Dodatno, dobar dio morat će platiti punu školarinu. Koliko to košta ne treba ni govoriti, pojašnjava dekan.
    No, iako je Fakultet odlučio postupiti u skladu s propisima Sveučilišta u Rijeci, sporni dekanski rokovi ipak nisu u cijelosti ukinuti, jer održat će se ispiti zakazani za ožujak i prema najvama dekana studenti će izlazak na dodatne rokove platiti, a takvu odluku objašnjava činjenicom da je riječ o nečemu što je već ranije dogovoreno.
    Presedan naplaćivanja dekanskih rokova nije jedina povlastica koju su studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu trebali »uživati«, jer Fakultetsko je vijeće istovremeno donijelo odluku o uvođenju naknade za studentski standard u iznosu od tisuću kuna kojom su se trebale financirati studentske aktivnosti. Revoltirani studenti na takvu su odluku negativno reagirali jer riječ je o nametu koji studentska populacija do sada nije upoznala, a kao i u slučaju dekanskih rokova takva je odluka donesena protupropisno, jer niju je razmatrao Senat Sveučilišta u Rijeci.
    Sudeći prema njavama dekana postoji mogućnost da je Senat ni neće imati prilike razmatrati jer prof. dr. Perić ističe da će na sljedećoj sjednici Fakultetskog vijeća, koja će se održati 4. ožujka, predložiti ukidanje te odluke i to prvenstveno zbog nezadovoljstva studenata.
    – Posljedice ukidanja ove odluke su jasne. Dijelom će se iduće godine reducirati aktivnosti koje su bile predviđene za financiranje. Nastojat ću, premda u ovom slučaju nisam optimist, da se to pitanje riješi na drugi način. Moram istaknuti da odbijam svaku pomisao i primjedbu na račun Fakulteta u pogledu moguće namjere da se studenti financijski opterećuju bez pravog razloga. Treba dodati da je odluka trebala biti aktivna od veljače 2014. godine i da su prikupljenim sredstvima trebali ravnopravno suupravljati sami studenti. Financijske motive nezadovoljstva razumijem, ali predloženi oblik ravnopravnog upravljanja nema ni jedan Fakultet, koliko je meni poznato, zaključuje prof.dr. Perić.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk