"Anonimno anketiranje o korupciji na fakultetima", NL, 01.3. 2013.
SVEUČILIŠTE U RIJECI KREĆE ISTRAŽIVANJE NEMORALNOG PONAŠANJA U AKADEMSKOJ ZAJEDNICI
STROGO POVJERLJIVO
Upitnici obuhvaćaju pitanja vezana uz znanstveno plagiranje, krivotvorenje podataka i lažno autorstvo, nepotizam, podmićivanje, utjecaj politike, povrede etičkih načela u radu sa studentima, diskriminaciju, mobing, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje među zaposlenicima Sveučilišta...

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Anketom će biti obuhvaćeni studenti, nastavno i nenastavno osoblje * Foto: V. KARUZARIJEKA » U sklopu projekta »Unapređenje pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem jačanja akademskog integriteta«, Sveučilište u Rijeci s prvim danom ožujka započinje s provedbom dvotjednog istraživanja o diskriminaciji i korupciji u akademskoj zajednici. Pojašnjavajući kako će se anketom obuhvatiti studenti, nastavno i nenastavno osoblje na način da će sastavnice Sveučilišta biti zamoljene da istaknu na mrežnim stranicama link za anketu, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da se metodologija provedbene ankete zasniva na imperativu maksimiziranja anonimnosti i povjerljivosti.
    – Smatrat će se da je istraživanje uspješno i da je dobiven reprezentativni uzorak ukoliko odziv bude oko 20 posto za nastavno i nenastavno osoblje, odnosno do 10 posto za studente, jer su brojčano znatno zastupljeniji. Previđene su i mogućnosti dodatnih anketnih koraka, produljenje roka za anketiranje ili usmjereno uzorkovanje. Upitnici obuhvaćaju pitanja vezana uz znanstveno plagiranje, krivotvorenje podataka i lažno autorstvo, nepotizam, podmićivanje, utjecaj politike, povrede etičkih načela u radu sa studentima, diskriminaciju, mobing, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje među zaposlenicima Sveučilišta, te informiranost o nedopuštenim oblicima ponašanja u akademskoj zajednici, odnosno prema mjerama za njihovo suzbijanje, pojašnjava prorektorica.
EU projekt
   
    »Uspostava pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem unapređenja akademskog integriteta« realizira se u sklopu EU projekta IPA 2008, kojeg riječko Sveučilište provodi u partnerstvu sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu.
    Dodajući kako je cilj istraživanja unapređenje pravnog i etičkog sustava kroz izradu smjernica, odnosno politika suzbijanja i preveniranja nedopuštenog ponašanja, ali i kroz sustavne edukativne i promotivne kampanje, prof.dr. Prijić Samardžija najavljuje da će se posljedično, nakon analize i predstavljanja rezultata anketa, pristupiti izradi smjernica i unapređenju pravnog okvira po svim navedenim točkama u istraživanju te daljnjim koracima namijenjenim edukaciji i promociji poželjnog sustava vrijednosti.
    Rezultati istraživanja trebali bi biti poznati u travnju, a prema riječima prorektorice u ožujku će se predstaviti i rezultati istraživanja na temu plagiranja, koje je također provedeno na Sveučilištu u Rijeci.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk