"Rizik od mamografskog zračenja zanemariv", NL, 01.3. 2013.
TRIBINA O MAMOGRAFIJINACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE U HRVATSKOJ NEMA ALTERNATIVE
 
Pogrešni napisi u medijima jedan su od glavnih razloga neopravdanog straha, odnosno sve manjeg odaziva žena na mamografski pregled koji je najpouzdanija metoda ranog otkrivanja raka dojke, a samim time i smanjenja smrtnosti
 
Tema tribine ispunila je gradsku vijećnicu * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Sve veći broj oboljelih od raka dojke, a sve manji odaziv na mamografski probir, te pogrešno interpretirani napisi u medijima u vezi rizičnosti ove radiološke metode, ponukali su Hrvatsko društvo radiloga, Sveučilište u Rijeci i Klub žena operiranih dojki »Nada« na organizaciju jučerašnje tematske tribine u Gradskoj vijećnici. O medicinskim i etičkim aspektima mamografije govorili su prof. dr. Boris Brkljačić, predstojnik liničkog Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Dubrava u Zagrebu, prof. dr. Damir Miletić, predstojnik kliničkog Zvoda za radiologiju KBC-a Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva radiologa, prof. dr. Marija Petković, pročelnica Katedre za onkologiju i radioterapiju riječkog Medicinskog fakulteta, prof. dr. Elvio Baccarini, predstojnik Katedre za etiku i filozofipu pjlitike Sveučilišta u Rijeci te Nađa Berbić, novinarka i urednica u Novom listu koja godinam prati sektor zdravstva.
    Kako je u uvodu kazala moderatorica tribine Emina Grgurević-Dujmić, u ime Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke pri Ministarstvu zdravlja RH, sve češće se u medijima ističe rizik od zračenja kod provođenja mamografije, što je jedan od glavnih razloga pojave neopravdanog straha, odnosno sve manjeg odaziva žena na mamografski pregled koji je najpouzdanija metoda u ranom otkrivanju raka dojke, a samim time i smanjenja smrtnosti.
    – Karcinom dojke u svijetu vodeći je rak kod ženske populacije. Naša županija prednjači u Hrvatskoj i u Europi po broju oboljelih i mortalitetu, jer na sto tisuća novooboljelih žena, više od 40 posto je umrlo od ove vrste karcinoma, koji je zahvatio 25 posto novooboljelih žena kada su u pitanju sve vrste turmora. Cilj našeg programa jest organiziranim mamografskim pregledima smanjiti smrtnost do 30 posto ukoliko odaziv bude 70 posto, koji je trenutno na 60 posto u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno 44 posto u Hrvatskoj, kazala je Grgurević-Dujmić.
    U izlaganjima je sa stručne strane istaknuto kako od godinu i pol do četiri godine mamografija otkrije tumor prije nego kliničkim metodama. Kako navodi Brkljačić, u SAD-u se inzistira da se svake godine vrše mamografski pregledi kod žena već od njihove 40. godine, što je zbog skupoće, kako kaže, u Hrvatskoj neizvedivo, pa treba nastaviti pozivati žene između 50. i 69. godine života svake dvije godine na pregled.
    – Mamografija kao radiološka metoda ima rizik zračenja, čije su niske doze zanemarive. Ovu metodu samo treba izbjegavati u ranijoj životnoj dobi, istaknuo je Brkljačić, čije su riječi potvrdili i ostali izlagači.
    Petković je upozorila da se lječenje od raka dojke razlikuje od žene do žene, dok je Berbić pozvala žene da se cjelovito informiraju o mamografiji, jer mnoge od njih su protiv, a da i ne znaju zašto. Miletić je kazao da je iz godine u godinu sve veća kvaliteta pretraga kod ove stožerne radiološke metode.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk