"Sveučilište u Rijeci – jučer, danas, sutra", NL, 04.3. 2013.
40. OBLJETNICA JEDNODNEVNI SIMPOZIJ
 
Uz obljetnicu priprema se i izložba o Sveučilištu u Rijeci
 
Potiče se rasprava što Sveučilište znači za razvoj Rijeke * Foto: S. JEŽINARIJEKA » »Sveučilište u Rijeci – jučer, danas, sutra« naziv je jednodnevnog simpozija koji će se sutra s početkom u 10 sati održati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o jednom u nizu događanja kojim riječka visokoškolska ustanova obilježava 40. obljetnicu djelovanja Sveučilišta te 380. godina visokoškolskog obrazovanja u Rijeci. Pojašnjavajući kako je svrha jednodnevnog simpozija, koji će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića, javno prodiskutirati što postojanje visokog obrazovanja znači za jedan grad i što Sveučilište u Rijeci znači za razvoj Rijeke, rektor, prof.dr. Pero Lučin podsjetio je da je visoko obrazovanje u Rijeci pokrenuto prije 380 godina.
    – Kontinuitet visokog obrazovanja u Rijeci postoji 380 godina i to treba obilježiti. U pripremi je i izložba o Sveučilištu u Rijeci, a cjelokupno obilježavanje obljetnice započelo je s objavljivanjem feljtona u Novom listu u kojem su bivši rektori govorili o razvoju Sveučilišta, kazao je rektor.
    O samom osnivanju Sveučilišta u Rijeci na simpoziju će govoriti akademik Petar Strčić, dok će tema monsg. dr. sc. Ivana Devčića biti »Crkva i počeci visokoga školstva u Rijeci«, a akademik Daniel Rukavina osvrnut će se na izgradnju Sveučilišta ravnopravnog u Europskom visokoškolskom i istraživačkom području (2000.-2010.). Središnji dio simpozija posvećen je sadašnjoj poziciji Sveučilišta o čemu će govoriti Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke kroz temu »Neraskidiva veza – Grad i Sveučilište«, a v.d. župana Primorsko-goranske županije prof. dr. Vidoje Vujić osvrnut će se na temu »Sveučilište kao partner u razvoju regije«.
    O dva riječka branda, Sveučilištu i Novom listu, govorit će glavni urednik Novog lista Branko Mijić, a rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin jednodnevni će simpozij zaključiti vizijom o budućnosti Sveučilišta. (I. Š. K.)

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk