"Vrhovni sud "srušio" presudu za korupciju na Ekonomskom fakultetu", NL, 04.3. 2013.
Povreda kaznenog postupka

Neke od njih učinjene su na štetu obrane zbog čega će ovaj slučaj biti vraćen Županijskom sudu u Zagrebu. 
Ekonomski fakultet u Zagrebu / Foto Denis LOVROVIĆ
 . 
ZAGREB Presudu u slučaju Indeks 3, aferi na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, srušio je u ponedjeljak Vrhovni sud RH, utvrdivši "bitne povrede kaznenog postupka". Neke od njih učinjene su na štetu obrane zbog čega će ovaj slučaj biti vraćen Županijskom sudu u Zagrebu. 

Posrednici, profesori i studenti proglašeni  krivima za korupciju na Ekonomskom fakultetu. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu, oslobodilo je krivnje tek profesoricu engleskog jezika Ninu List i studenta kojem ipak nije progledala kroz prste na ispitu, Danijela Malarića. Svi ostali kažnjeni su mahom uvjetno, dok su nešto teže kazne dobili prvooptuženi posrednik Milan Ćevid te profesori Jadranko Grgona i Deša Mlikotin-Tomić. 

   Ćevid, koji je odmah na početku suđenja priznao krivnju, dobio je dvije i pol godine zatvora. Profesor Jadranko Grgona, koji je, prema presudi, zajedno s Ćevidom i djelatnicom referade Julijanom Ljubić činio organiziranu grupu što je prodavala ispite na Ekonomiji, kažnjen je s godinu i deset mjeseci zatvora. Izrečena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja profesorskog zvanja. 
  
  Iako je  apelirala na blagost suda kao svojevrsnu odštetu za medijski tretman nakon policijsko-uskočke akcije »Index«, Deša Mlikotin-Tomić, koja je do tada bila i na čelu saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, dobila je 14 mjeseci zatvora. 
  
  Bezuvjetna osuda izrečena je još i profesoru Tihomiru Vraneševiću.

Ostali okrivljeni profesori i studenti dobili su uvjetne kazne. 

Autor: Ana Raić Knežević


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk