"Marginaliziraju se društvene i humanističke znanost", NL, 05.3. 2013.
FILOZOFSKI FAKULTET SAZIVA SE IZVANREDNA SJEDNICA ZBOG PRAVILNIKA O UVJETIMA ZA IZBORE U ZNANSTVENA ZVANJA
PROMAŠENI KRITERIJI

Raspravljat će i o stavu Dekanske konferencije Filozofskih fakulteta koja je donijela jednoglasnu izjavu o marginalizaciji humanističkih i društvenih znanosti, pogodovanju jednima, a uzimanju drugima

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Fakultetsko vijeće raspravljalo je o zahtjevima zagrebačkih kolega – Filozofski fakultet * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Na adresu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci stigao je zahtjev zagrebačkog Filozofskog fakulteta da se s mjesta predsjednice Nacionalnog vijeća za znanost smijeni prof.dr. Maja Vehovec, a razlog takvog zahtjeva neodogvarajući je postupak donošenja novog Pravilnika o uvjetima za izbore u znanstvena zvanja, koji predviđa strože kriterije za izbor u zvanja u svim područjima znanosti. Ti su kriteriji posebice postroženi za znanstvenike u društvenim i humanističkim znanostima, jer dok su znanstvenici na području prirodnih, tehničkih, biomedicinskih i biotehničkih znanosti navikli natjecati se na internacionalnoj sceni, to dosad nije bio slučaj za društvenjake i humaniste. Naime, novi pravilnik potiče i društvenjake i humaniste da što češće objavljuju u međunarodnim časopisima, za razliku od dosadašnjih pravila prema kojima su u vrednovanju postignuća za napredovanje domaći časopisi u društvenim i humanističkim znanostima bili bodovani kao najkvaliteniji inozemni časopisi.
   
Treba reagirati

Iako su članovi Fakultetskog vijeća riječkog Filozofskog fakulteta na svojoj posljednjoj sjednici raspravljali o zahtjevima zagrebačkih kolega, prema riječima dekana prof. dr. Predraga Šustara još uvijek nije zauzet nikakv konkretan stav.
    – Članovi Vijeća usuglasili su se da bi i riječki Filozofski fakultet trebao reagirati na sličan način, međutim nitko nije apostrofirao ostavku predsjednice Nacionalnog vijeća. S obzirom na to da novi Pravilnik nije bio posebna točka na posljednjoj sjednici, dogovorili smo se da ćemo sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća na kojoj ćemo usuglasiti svoje stavove o novom Pravilniku, ali i reagirati na neke druge dokumente, kaže dekan.
    Izvanredna bi se sjednica, dodaje prof. dr. Šustar, trebala održati kroz desetak dana, a osim što će se razmatrati zahtjev zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji traži ne samo smjenu predsjednice Nacionalnog vijeća i poništenje Pravilnika već i poništenje Odluke o imenovanju članova novih područnih znanstvenih vijeća i matičnih odbora, Fakultetsko vijeće raspravljat će i o izjavi Dekanske konferencije Filozofskih fakulteta. Naime, Dekanska konferencija donijela je jednoglasnu izjavu o marginalizaciji humanističkih i društvenih znanosti te znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj u kojoj se navodi kako se jednima pogoduje, a drugima se uzima. Tim komentarom hrvatski su Filozofski fakulteti ocjenili promjene koje predlaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u odnosu na zapošljavanje znanstvenih novaka, financiranje znanstvenih časopisa te model financiranja znanstvene djelatnosti i znanosti u visokom obrazovanju općenito.
    Prema mišljenju članova Dekanske konferencije pri vrednovanju humanističkih i društvenih znanosti pokušavaju se nametnuti kriteriji koji su primjereni drugim područjima znanosti, što vodi relativnom smanjenju financiranja humanističkih i društvenih znanosti, a to bi moglo imati nesagledive štetne posljedice za položaj znanosti i visokog obrazovanja. Istovremeno, Dekanska konferencija smatra kako su kriteriji za određivande nijuspješnijih znanstvenih novaka također neprimjereni, jer pogoduju područjima prirodnih i tehničkih znanosti, a na štetu humanističkih i društvenih znanosti te pogoduju mladim znanstvenicima koji su se bavili isključivo znanošću. Nezadovoljstvo Dekanske konferencije izavao je i model raspodjele proračunske potpore časopisima, jer prema kriterijima Ministarstva ponovo se pogoduje prirodnim i tehničkim znanostima, a na štetu društvenih i, posebno, humanističkih znanosti.
   
Neusklađeni sustav

Svi navedeni problemi posljedica su neuređenosti i neusklađenosti sustava zbog čega pokušaji Ministarstva da parcijalno rješava probleme u sustavu, redovito izazivaju snažne reakcije znanstvenika iz poeručja znanosti i visokog obrazovanja. Stoga hrvatski Filozofski fakulteti predlažu da se izradi cjelovit i strateški jasno osmišljen sustav u kojem će se uskladiti područje znanstvenog rada i visokog obrazovanja te uvažavati različitost znanstvenih područja i specifičnost kriterija izvrsnosti unutar tih područja.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk