"Izobrazba pomoraca s brodova CMA CGM", NL, 08.3. 2013.
POMORSKI FAKULTET POSJET FRANCUZA


 
Peter Dolinšek, Franck Magarian i Serđo Kos * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » CMA Ships trenutno zapošljava više od 400 hrvatskih pomorskih časnika, a taj će broj uskoro biti i povećan, najavio je Franck Magarian, izvršni dopredsjednik te tvrke koja se bavi zapošljavanjem pomoraca, tehničkim održavanjem, logistikom opsluživanja rezervnim dijelovima, izobrazbom pomoraca i projektiranjem za trećeg po veličini flote kontejnerskog prijevoznika u svijetu – francuskog giganta CMA CGM.
    Magarian je jučer posjetio riječki Pomorski fakultet, s čijim je vodstvom razgovarao o suradnji u izobrazbi pomoraca s brodova CMA CGM-a, te poslijediplomskih studija za zaposlenike te kompanije.
    – Inzistiramo na kvaliteti obrazovanja naših pomoraca, a hrvatski su nam časnici pritom iznimno važni jer čine petinu od ukupno dvije tisuće časnika koliko ih zapošljavamo na našim brodovima, kazao je Magarian, istaknuvši kako CMA CGM upravlja flotom od preko 400 plovila, između ostalog i najvećim kontejnerskim brodom na svijetu – Marco Polo, duljine od 400 metara i kapaciteta od 16 tisuća TEU-a kojim zapovijedaju dvojica hrvatskih kapetana.
    Suradnja Pomorskog fakulteta i CMA CGM-a dobit će novu dimenziju ulaskom Hrvatske u EU,
Brodovi dvaput tjedno u Rijeci
   
    Brodovi CMA CGM-a dva puta tjedno dotiču i riječku luku, točnije kontejnerski terminal na Brajdici na linijama prema Dalekom istoku i Malti. Osim toga, CMA CGM u Rijeci ima i podružnicu svoje tvrtke-kćeri CMA Ships koja zapošljava pomorce, koju je predstavio direktor Peter Dolinšek, te pomorsku agenciju CMA CGM Croatia koja je, prema riječima direktora Jakova Karmelića, prva riječka agencija u izravnom vlasništvu velike brodarske kompanije.
kazao je dekan fakulteta Serđo Kos.
    – Time će se otvoriti mogućnost zapošljavanja daleko većeg broja diplomanata Pomorskog fakulteta. Pored sadašnjih nautičara i brodostrojara koji posao uglavnom nalaze na brodovima, otvara se i tržište za zapošljavanje diplomanata ostalih studija Pomorskog fakulteta – logističara, tehnologa prometa i informatičara, kazao je Kos.
    Njegove riječi potvrdio je i Magarian, kazavši kako zapošljavanje tih kadrova nije u njegovoj nadležnosti, ali i istaknuvši da CMA CGM zapošljava čak 17 tisuća ljudi diljem svijeta.
    – Samo u našem sjedištu u Marseilleu radi više od dvije tisuće ljudi, iz trideset različitih zemalja, među kojima i oni iz Hrvatske. Sigurno će biti još mjesta za hrvatske stručnjake u budućnosti, s obzirom na njihovo dobro obrazovanje i stručnost u poslu, rekao je Magarian.

M. GLAVAN


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk