"Pretrage bolesti jetre bez biopsije već od danas", NL, 08.3. 2013.
PREDSTAVLJENO NOVA NEINVAZIVNA METODA DIJAGNOSTIKE
 
Biopsija je razlog zbog koje dio pacijenata, koji se mogu liječiti, odbija terapiju, kaže prof. dr. Davor Štimac
 
Prof. dr. Davor Štimac * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Nova neinvazivna metoda dijagnostike bolesti jetre predstavljena je jučer na riječkom Medicinskom fakultetu, a već danas pretrazi koja zamjenjuje biopsiju jetre bit će podvrgnuti prvi pacijenti u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Predstavljanje pod naslovom »Fibroscan day«, prema riječima jednog od predstavljača, predstojnika riječkog Zavoda za gastroenterologiju prof. dr. Davora Štimca, ima cilj predstaviti mogućnosti neinvazivne dijagnostike bolesti jetre.
    – U slučaju takvih bolesti da bismo došli do dijagnoze moramo pacijente bioptirati, što je invazivna metoda. U svijetu se radi na tome da se pronađu načini u kojima bi se neinvazivno pristupilo dijagnostici jetre i ovo je jedna od tih metoda. Naša ideja je da kao prvi korak na stručnom nivou upoznamo stručnjake iz regije s načinima na kojima funkcioniraju ovakvi uređaji, a sljedeći korak bi bio da i našim pacijentima omogućimo pristup takvoj dijagnostici. Uređaj će ostati u našem KBC-u tijekom iduća dva mjeseca, a onda ćemo vidjeti hoće li se naći sredstva za njegovu nabavku – istaknuo je Štimac.
    S obzirom da slične uređaje već posjeduju dvije klinike u Zagrebu, Rijeka bi bila treći centar s mogućnošću pretrage uređajem čija se cijena procjenjuje na 140 tisuća eura. U ovom trenutku u riječkoj se bolnici od raznih grupa hepatitisa liječi dvadesetak takvih bolesnika. Kako kaže Štimac, taj se broj kontinuirano obnavlja.
    – Ovo je pokušaj da se kod pacijenata s, primjerice, hepatitisom C kod kojeg je potreban nalaz histologije jetre, izbjegne biopsija. Naime, ona je razlog zbog koje dio pacijenata koji se mogu liječiti, odbija terapiju – kaže Štimac, koji smatra da bi uvođenje ove dijagnostičke metode optimiziralo sredstva koja se izdvajaju za liječenje pacijenata s bolestima jetre i ubrzalo postavljanje dijagnoze.
    – Sama pretraga izgleda vrlo slično kao ultrazvučna pretraga. Sondom se približimo području jetre, a uređaj koji se bazira na ultrazvučnim valovima, izvrši mjerenja – pojasnio je Štimac.
    Procjenjuje se da u Hrvatskoj od kroničnih hepatitisa B i C boluje između 60 i 80 tisuća osoba. Nedavno održana Konsenzus konferencija o virusnim hepatitisima donijela je zaključak da se da veći značaj ovakvim metodama te da ove metode postanu standard zdravstvene skrbi.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk