"Tjedan mozga započeo predavanjima", NL, 12.3. 2013.
MEDICINSKI FAKULTET IZLOŽBA I OTVORENA VRATA ZA BUDUĆE STUDENTE MEDICINE
 
Predavanja su bila posvećena traumama mozga * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Tjedan mozga počeo je na Medicinskom fakultetu izložbom, predavanjima i otvorenim vratima za buduće studente medicine kojima su članovi Zavoda za anatomiju i Zavoda za histologiju i embriologiju prezentirali rad zavoda te anatomske i histološke metode istraživanja mozga.
    Stručna predavanja bila su posvećena traumama mozga o kojima je govorio dr. Boban Dangubić, dok je prof. dr. Igor Prpić govorio o posljedicama ovisničkog ponašanja majki tijekom trudnoće na zdravlje njihove novorođene djece. Predavači su se dotaknuli i adolescencije kao najturbulentnije faze psihoseksualnog razvoja u kojoj često dolazi do eksperimentiranja s drogama koja su, kako je kazala pročelnica Odjela za adolescentnu psihijatriju doc. dr. Mirjana Graovac, nerijetko uvod i u teža psihička oboljenja.
    Članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom u auli Medicinskog fakulteta postavili su izložbu radova sa svojih radionica. Danas se u srednjim školama održava radionica »Prevencija ovisnosti« u kojoj sudjeluju studenti medicine i srednjoškolci, dok će na Medicinskom fakultetu biti održana radionica »Psihoterapija plesom i pokretom u radu s djecom s teškoćama u razvoju«. Radionice organizira Hrvatska udruga studenata medicine i održavaju se do kraja tjedna.
    Uloga centralnog i perifernog živčanog sustava u izvođenju motoričkih radnji i poseban osvrt na važnost preventivnih mjera u sprečavanju moždanih oboljenja, okosnica je predavanja koje će u prostorijama Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ održati dr. David Bonifačić.
    Srijeda je posvećena mozgu na filmu na primjeru filma »Savršena formula« koji će biti prikazan u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. U raspravi s psihijatricom doc. dr. Jasnom Grković progovorit će se o potencijalnim ovisnostima vezanim uz pojedine lijekove i promijenjenim stanjima svijesti koja su treća nacionalna tema Tjedna mozga. U četvrtak će u gradskoj vijećnici biti tribina »Suvremene ovisnosti (Nove ovisnosti/Mogućnosti vanbolničkog liječenja ovisnosti)« dok je večer u klubu Tunel rezervirana za ZosSci cafe i raspravu »Droge i one koje to nisu«. Posljednji dan je zabava koju organiziraju studenti medicine pod motom Party NEovisnosti.

B. ČALUŠI


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk