"Pravilnik o uvjetima za izbore u znanstvena zvanja je protuustavan", NL, 13.3. 2013.
FILOZOFSKI FAKULTET FAKULTETSKO VIJEĆE TRAŽI POVLAČENJE PRAVILNIKA
 
Riječki humanisti imaju niz zamjerki na novi pravilnik koji pooštrava kriterije za izbor u zvanja u svim područjima znanosti, a najveća mu je da je – protuustavan
 
Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta smatra da je Pravilnik donesen izvan procedure * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci održao je izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj su se članovi vijeća negativno očitovali o novom Pravilniku o uvjetima za izbore u znanstvena zvanja, koji predviđa strože kriterije za izbor u zvanja u svim područjima znanosti. Naime, novi pravilnik potiče i društvenjake i humaniste da što češće objavljuju u međunarodnim časopisima, za razliku od dosadašnjih pravila prema kojima su u vrednovanju postignuća za napredovanje domaći časopisi u društvenim i humanističkim znanostima bili bodovani kao najkvaliteniji inozemni časopisi, a riječki su humanisti ocijenili da je Pravilnik donesen izvan procedure, bez valoriziranja mišljenja Područnih vijeća za društvene i humanističke znanosti, zbog čega se traži smjena predsjednice Nacionalnog vijeća za znanost prof. dr. Maje Vehovec, čiji rad Fakultetsko vijeć
Minoriziranje hrvatskog
   
    Iako se omogućuje sastavljanje dopunskog popisa znanstvenih časopisa daje se prednost časopisima na jednom ili više stranih jezika, čime strani jezik postaje osnovni kriterij vrsnoće na štetu moguće kvalitete časopisa koji objavljuju radove isključivo na hrvatskom jeziku. Na taj se način, prema mišljenju Filozofskog fakulteta, omalovažava znanstvena komunikacija na nacionalnom jeziku, a ujedno su posljedice za hrvatski jezik nesagledive.
e smatra protupravnim. Takvim stavom riječki je Filozofski fakultet podržao već prije iznesene stavove zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a svoj prosvjed uputio je na adrese ne samo Nacionalnog vijeća za znanost, već i na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vlade te Sabora.
    Povlačenje Pravilnika traži se iz više razloga, a jedan od njih je i njegova protuustavnost, jer kako tvrde riječki humanisti iz Pravilnika su potpuno izuzeti istraživači područja prava čime je taj dokument u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. Također je sporna i nova kategorizacija prema kojoj se znanstveni radovi vrednuju u kategorijama unutar kojih pojedine društvene i humanističke znanosti imaju vrlo malen broj časopisa, ili ih uopće nema, a istovremeno u toj kategorizaciji hrvatski časopisi ne sudjeluju ravnopravno s inozemnim časopisima.
    Riječkim humanistima sporan je i odabir međunarodno priznatog izdavača, jer riječ je o izdavaču koji je primjeren biotehničkim znanostima, a irelevantan većini društvenih znanosti, te u cijelosti za humanističke znanosti.
    U svom prosvjednom pismu Filozofski je fakultet zatražio i ukidanje Upute o sklapanju ugovora o radu s višim asistentima na četiri godine iz razloga što smatra da prolongiranje izbora u zvanje znanstvenog suradnika dugoročno zaustavlja napredovanje najmlađih znanstvenika.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk