"Bolji uvjeti obrazovanja slijepim i slabovidnim studentima", NL, 14.3. 2013.
TEMPUS PROGRAM SVEUČILIŠNI SAVJETOVALIŠNI CENTAR DOBIO VRIJEDNU OPREMU
 
Slabovidnim studentima teže je nego njihovim kolegama s drugim oblicima invaliditeta, jer se arhitektonske barijere mogu ukloniti, rekao je Denis Rudić
 
S jučerašnje prezentacije rada na pomagalima za slabovidne studente * Foto: R. BRMALJRIJEKA » U Sveučilišnom savjetovališnom centru jučer je predstavljena specijalizirana oprema za studente s oštećenjem vida koja je dobivena putem Tempus projekta Education for Equal Opportunities at Croatian Universities, čiji je cilj izjednačavanje mogućnosti za studente s invaliditetom u sustavu hrvatskog visokog obrazovanja. Nositelj projekta Sveučilište je u Zagrebu, a riječkom Sveučilištu pripala je oprema u vrijednosti od 72 tisuće kuna.
   
Prilagodba materijala

Pojašnjavajući kako se oprema sastoji od brajčine bilježnice koja pretvara pismenu informaciju u zvuk i taktilni oblik te čitača ekrana i govorne jedinice za hrvatski jezik čime se omogućuje slušanje svih informacija koje su na ekranu Davor Kopčić iz tvrtke Multi media matic predstavio je i elektroničko povećalo te kameru koja omogućuje prilagodbu vizualnih materijala te olakšava čitanje i snalaženje u materijalima.
    – Dio opreme je softver koji pretvara skenirane dokumente, PDF dokumente i digitalne fotografije u formate koji se mogu pretraživati i uređivati, a studentima će biti na raspolaganju i džepni ručni skener za digitalizaciju materijala i prilagođavanje teksta, te prijenosno računalo i skener za digitalizaciju knjiga čiji se primitak uskoro očekuje, kazao je Kopčić.
    Predstavljajući rad na novodobivenoj opremi koja će slabovidnim studentima omogućiti bolje uvjete obrazovanja Denis Rudić iz Odjela za slijepe i slabovidne osobe Znanstvene knjižnice Zadar istaknuo je da je slijepim i slabovidnim studentima daleko teže nego njihovim kolegama s drugim oblicima invaliditeta.
   
Malo izdanja

– Arhitektonske se barijere mogu ukloniti, ali slijepim i slabovidnim studentima teže je pomoći. Oni nemaju mogućnost prilikom studiranja pročitati onoliko sadržaja koliko mogu ostali studenti. Naime, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije svega se 5 posto godišnjih izdanja uspije prilagoditi za slijepe i slabovidne osobe. To su podaci koji vrijede za najrazvijenije zemlje. U Hrvatskoj se možda radi o jedan posto prilagođenih izdanja godišnje, a uglavnom je riječ o »lakoj« literaturu, jer među 6 tisuća slijepih osoba u Hrvatskoj svega je 30 do 50 studenata. Stoga su slijepi studenti u zapečku, istaknuo je Rudić.
    Iako se oprema nalazi u Uredu za studente s invaliditetom te će biti dostupna na zehtjev studenata, postojat će i mogućnost njenog premještanja na sastavnice Sveučilišta na kojima se ukaže potrebna, a kako je trenutno najveću potrebu iskazao Pravni fakultet, oprema za studente s oštećenjem vida najprije će se preseliti u biblioteku te ustanove.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk