"Produkcija ponajboljih radova studenata APU", NL, 15.3. 2013.
PROGRAM KVADART STUDENTSKA IZLOŽBA »RAZDVAJANJA« NAJAVLJENA U MMSU-u
 
Pedeset studenata APU RI dolazi izvan riječke regije – to je važno za umjetničku scenu grada, jer otvara mogućnost da neki na toj sceni i ostanu, ali im treba pružiti mogućnosti da njoj rade i stvaraju
 
Slaven Tolj, Igor Eškinja, Pero Lučin i Danijela Urem * Foto: R. BRMALJRIJEKA » U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 21. ožujka u 19 sati bit će otvorena izložba »Razdvajanja«, realizirana u sklopu programa KvadArt Sveučilišta u Rijeci. Na njoj će se publici predstaviti sedamnaestero studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji će u travnju s istom izložbom gostovati u Galeriji MC u New Yorku. Kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, radi se o produkciji koja će predstaviti ponajbolje radove riječkih studenata i dati im priliku da po prvi put izlažu u prostorima inače rezerviranim za velika umjetnička imena.
    Prema riječima rektora prof. dr. Pere Lučina, kultura i sport dva su od pet ključnih stupova modernog sveučilišta, uz obrazovanje, istraživanje i razvoj zajednice, ali su kod nas ti stupovi do sada bili tanki pa ih je Sveučilište odlučilo razvijati. Kandidatura Rijeke za Europske sveučilišne igre 2016. godine rezultat je takvog opredjeljenja u području sporta, a na kulturnom planu već su uznapredovale aktivnosti za osnovanje Studenskog kulturnog centra koji bi idućeg tjedna trebao biti i formalno osnovan.
   
Okupljanje kreativaca

KvadArt je jedna od inicijativa koja će činiti okosnicu njegova programa, a okuplja sve na Sveučilištu koji mogu razvijati aktivnosti u kulturi. Prvenstveni cilj je mobilizirati studente i predstaviti studentsku produkciju, ali podrazumijeva i uključivanje osoba izvan institucije koje se bave kulturom i umjetnošću.
    – Imamo puno talenata i kreativnih ljudi koji su do sada bili raspršeni. Sada ih želimo okupiti na jednom mjestu, a sve aktivnosti koje planiramo trebale bi konvergirati s našom sveučilišnom strategijom djelovanja u kulturi – rekao je Lučin.
    Prema riječima Slavena Tolja u taj proces mora se uključiti i MMSU, a ako je njegova uloga detektirati ono najbolje na umjetničkoj sceni, onda ova izložba dodatno dobiva na važnosti.
    – U Rijeci postoji veliki potencijal i energija koja nema priliku izraziti se i pokazati se. Naša je obaveza da im pružimo tu šansu i stoga ovu izložbu vidimo kao dobar poticaj bud
Selektirani autori
   
    Selektori izložbe su Slaven Tolj, Igor Eškinja i Branko Franceschi, a izlagači Isabella Bubola, Ivana Butković, Andreja Jandrečić, Vladimir Ježić, Koraljka Jukić, Dragan Kordić, Damjan Kovač, Dragana Kružić, Robert Maloić, Tijana Mihaliović, Liberta Mišan, Dina Rain, Sara Salamon, Boris Sekulić, Noel Šuran, Tamara Tokić i Dino Topolnjak. Riječ je o studentima završne godine i onima koji su diplomirali u posljednje dvije godine.
ućim umjetnicima – naglasio je ravnatelj MMSU-a.
   
Veliki iskorak

Podsjetivši da je APU mlada institucija, osnovana 2006. godine, Igor Eškinja je kazao da 50 posto njezinih studenata dolazi izvan riječke regije, što znači da privlači studente s područja cijele Hrvatske, a cilj joj je privući i strane studente. To je važno za umjetničku scenu grada, jer otvara mogućnost da neki na toj sceni i ostanu, ali im treba pružiti mogućnosti da njoj rade i stvaraju. U tom smislu ova je izložba veliki iskorak – zaključio je Eškinja.
    Danijela Urem iz ureda za kulturu riječkog Sveučilišta naglasila je da će se taj ured baviti razvojem karijera studenata, a posebno onih s APURI. Stoga je i ova izložba koncipirana tako da im se na početku karijere pruži prilika za izlaganje i u New Yorku. Galerija MC u kojoj će izložba biti predstavljena od 18. do 25. travnja, nalazi se u 52. ulici, a u njoj su gostovali poznati umjetnici i kustosi. Već je stigao poziv da se izložba održi i u Berlinu, što veseli jer pokazuje da projekt ima budućnost.

Nela VALERJEV OGURLIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk