Treba izraditi katalog industrijske baštine regije
RIJEKA – Riječko Sveučilište snažno podržava djelatnost udruge »Pro Torpedo« i želi se još jače uključiti u njezine aktivnosti vezane za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine – kazao je rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin na konferenciji za novinare sazvanoj u Rektoratu Sveučilišta, gdje je jučer predstavljen zbornik II. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini što je pod nazivom »Rijeka – grad na vodi i moru« održana 2005. godine.
    Od 20. do 23. travnja u Rijeci će biti održana 4. konferencija, ovaj put posvećena brodograđevnom nasljeđu, a njezinu početku, kako je najavljeno, trebalo bi prethoditi i predstavljanje zbornika njezinog trećeg saziva iz 2007., pod nazivom »Rijeka, povijesno prometno raskršće Mediterana i Europe«.
    Zbornici, prema riječima urednika i prvog predsjednika udruge Miljenka Smokvine, dolaze sa zakašnjenjem zbog problema organizacijske i financijske naravi, a okupljaju znanstvene radove domaćih i svjetskih eksperata za industrijsku baštinu koji su sudjelovali na konferencijama. Riječ je o knjigama koje postaju glavni udžbenici za proučavanje industrijske baštine na hrvatskim učilištima, jer kod nas postoji tek nekolioko knjiga takve tematike – dodao je Smokvina.
    Prema riječima rektora Lučina, jačanje suradnje s udrugom »Pro Torpedo« trebalo bi rezultirati pokretanjem velikog sveučilišnog projekta s ciljem izrade kataloga industrijske baštine naše regije. Na taj način riječko Sveučilište pokazuje da želi biti biti moderno sveučilište koje brine o razvoju zajednice.
    Udruga »Pro Torpedo« djeluje na volonterskoj osnovi i nije velika, ali je njezina aktivnost, kako je primijetio Lučin, veoma intenzivna i važna za zajednicu u kojoj djeluje.
    – Naš cilj nije, kako nam neki pripisuju, sve staviti pod stakleno zvono, već se bavimo nastojanjem da se baština katalogizira i da se formiraju objektivni kriteriji na temelju kojih će se utvrditi što treba obavezno čuvati – kazao je Smokvina, dodavši da bi ga veselilo kad bi udruga imala više uspjeha i u konkretnom čuvanju baštine.
N. VALERJEV OGURLIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk