"Fakultet na račun zakasnina utrži 60 tisuća kuna", NL, 20.3. 2013.
STUDENTI NEGODUJU KNJIŽNICA FILOZOFSKOG FAKULTETA UVELA PLAĆANJE ZAKASNINA PUTEM POŠTANSKIH UPLATNICA
 
Knjižnica barata velikim iznosom, a već se desila krađa, pa ne želimo djelatnike u knjižnici izlagati dodatnom riziku, kaže mr. Goran Đurović

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Knjižnicu Filozofskog fakulteta koristi 1.400 studenata * Foto: M. GRACINRIJEKA » Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci odlučio se za uvođenje neuobičajenog načina naplaćivanja zakasnina u knjižnici fakulteta, a riječ je o plaćanju putem poštanskkh uwlatnica. Takva je odluka izazvala negodovanje studenata ne samo iz razloga što zbog zakasnine moraju u poštanske urede, već i zbog izdvajanja dodatnih pet kuna za poštansku naknadu bez obzira na to koliko iznosi zakasnina, što ih dovodi u apsurdnu situaciju da zbog jedne ili dvije kune kazne za kašnjenje s povratkom knjige plaćaju duplo veće poštanske naknade. Nezadovoljstva studenata svjestan je i sam fakultet, međutim prodekan za opće poslove mr. Goran Đurović, tvrdi kako drugačijeg rješenja naplaćivanja zakasnina nema, jer se radi o velikom broju studenata koji godišnje samo na račun zaboravljanja vraćanja knjiga fakultetu ostavljaju između 50 i 60 tisuća kuna.     
    – Radi se o tome da studenti mjesečno za zakasnine izdvajaju između pet i sedam tisuća kuna. To je veliki iznos s kojim bi trebala baratiti knjižnica i već nam se desila krađa upravo sredstava prikupljenih od zakasnine. Stoga ne želimo djelatnike u knjižnici izlagati dodatnom riziku krađe.     
   
Traži se rješenje

Razmatrali smo i mogućnost naplaćivanja zakasnina putem našeg računovodstva, ali ni to nije moguće iz razloga što bi se računovodstvo cijeli dan bavilo samo naplaćivanjem zakasnina zbog velikog broja studenata. Pored toga naše je računovodstvo bezgotovinsko. Svjesni smo da studentima to predstavlja probem, pogotovo ukoliko se radi o malim iznosima zakasnine i stoga zajedno s predstavnicima Studentskog zbora pokušavamo naći adekvatno rješenje. Radimo na tome da odredimo granicu do koje bi se zakasnina plaćala u knjižnici, primjerice 30 kuna, a iznad toga iznos bi se trebao plaćati putem pošte. Međutim, imamo problem sa softverom i ta promjena ide sporo. Također namjeravamo uvesti knjigomat kako bismo studentima još više olakšali povrat knjiga, najavljuje prodekan.
    Dodajući da je iznos koji se na godišnjoj razini utrži od zakasnina apsurdan, mr. Đurović ističe kako studenti za tako enormne zakasnine zapravo nemaju opravdanje te da sami moraju postati savjesniji po pitanju vraćanja knjiga na vrijeme.
   
Dugi rok za vraćanje

– Naša knjižnica radi svaki dan cijeli dan, a studenti su na fakultetu najmanje osam sati dnevno i ne mogu reći da nemaju kada vratiti knjigu. Pored toga imaju pravo držati knjigu 30 dana, a nakon toga opet imaju mogućnost produljenja posudbe knjige dodatnih 30 dana. Ne radi se samo o tome da knjižnica barata mjesečno velikim iznosima zbog zakasnina, već i o tome da se takvim ponašanjem pojedinih studenata onemogućuje svima da dođu do određene literature. Osobno bih volio da se nismo morali poslužiti ovim rješenjem, no naša je knjižnica specifična. Imamo veliki broj studenta, njih 1.400, a knjižnica je srce fakulteta. Za razliku od drugih fakulteta koji imaju mogućnost stavljanja sadržaja za studente on-line, kod nas to nije moguće, jer se radi o književnosti i sličnim područjima. Pored toga imamo više od sto tisuća naslova i po tom pitanju nismo nikako usporedivi s drugim fakultetima. Naša je knjižnica nakon Sveučilišne najveća na Sveučilištu u Rijeci, zaključuje mr. Đurović.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk