"Kroatistika zanima i domaće i strane studente", NL, 21.3. 2013.
FILOZOFSKI FAKULTET POČELA TRODNEVNA MANIFESTACIJA
 
Cilj je predstaviti osnovne djelatnosti Odsjeka za kroatistiku te popularizirati to zanimljivo područje filologije
 
Počeli Dani koatistike na Filozofskom fakultetu * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci po prvi je put organizirao trodnevnu manifestaciju Dani kroatistike s ciljem predstavljanja osnovne djelatnosti Odsjeka te popularizacije kroatistike kao zanimljivog i poticajnog područja filologije, rekao je pročelnik Odsjeka doc.dr. Aleksandar Mijatović, ističući da se ova manifestacija naslanja na Dane hrvatskoga jezika, koje je Odsjek dosad kontinuirano obilježavao.
    – Filologija je kroz svoju povijest prošla kroz različite transformacije i danas obuhvaća lingvistiku te teoriju i povijest književnosti. To je i polazište predstavljanja riječke kroatistike u kojem će se s jedne strane obuhvatiti veza s tradicijom filologije, a s druge njezina aktualna preobrazba u kojoj se ona otvara prema drugim znanostima i područjima. Obje su tendencije prisutne već u preddiplomskom i diplomskom studiju hrvatskog jezika i književnosti, ističe pročelnik.
    Ove je godine pokrenut diplomski jednopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti knjižničarskog usmjerenja koji je pobudio velik interes studenata, kaže doc. dr. Mijatović i napominje da Odsjek izvodi i doktorski studij Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika. U okviru Odsjeka djeluje centar Riječka kroatistička škola koji promiče poznavanje hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika te upoznaje s hrvatskom književnosti i kulturom, a dosad je imala polaznike iz Australije, SAD-a, Argentine, Rusije, Ukrajine, Španjolske itd. Organiziraju i program cjeloživotnog obrazovanja Primijenjeni tečaj hrvatskoga jezika za lektore i prevodioce.
    U sklopu Dana kroatistike bit će predstavljen i zbornik radova Petoga hrvatskoga slavističkog kongresa, knjige Marine Katnić-Bakaršić i Nives Opačić, a uz domaće predavače Odsjek će ugostitiće i prof. dr. Katnić Bakaršić s Univerziteta u Sarajevu.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk