"Program studentskih kratkih filmova", NL, 21.3. 2013.
ART KINO
Kratko je slatko
Zaklada Sveučilišta u Rijeci obilježava obljetnicu predstavljanjem tri studentska filma – »Preludij sumanutosti« Tonija Juričića, »Goodbye« (Zbogom) Song Fang i »Segal« Yuvala Shanija
 
ZbogomRIJEKA » Ožujak u riječkom Art-kinu bogat je kratim filmovima. Nakon premijere filma nostalgije »I Love YU« u režiji Irene Škorić koji promovira »Stojadina« kao autoričin ultimativni fetiš jer ga je već koristila i u »Rastanku«, Zaklada Sveučilišta u Rijeci obilježit će u petak 22. ožujka vlastitu obljetnicu predstavljanjem tri kratka studentska filma. Među njima je i »Preludij sumanutosti« u režiji Riječanina Tonija Juričića koji se bavi mladim redateljem tijekom pisanja scenarija za film. Protagonist se suočava sa samim sobom što odvodi originalnu ideja filma u sasvim drugu krajnost. Ostala dva bila su uvrštena u cannesku selekciju »Cinefondation« posvećenu diplomskim radovima studenata prestižnih filmskih akademija – »Goodbye« (Zbogom) Song Fang s pečatom etablirane Pekinške filmske akademije koja je iznjedrila neke od najznačajnijih predstavnika kineskog nezavisnog filma, te »Segal« Yuvala Shanija sa Sveučilišta Tel Aviv.
    Iako je Song Fang u međuvremenu stasala u jednu od najzanimljivijih kineskih autorica, »Goodbye« je svojevrsni preludij njenom dugometražnom debiju – genijalnoj dokudrami »Memories Look At Me« – snimljenom godinu dana nakon što joj je veliki Hou Hsiao-hsien dodijelio glavnu ulogu u svom prvom pariškom filmu »Let crvenog balona« u kojem glumi i Juliette Binoche. Snimljena pod snažnim utjecajem Jie Zhangkea, »Goodbye« je dirljiva i krajnje smirena priča o slučajnom susretu jedne ranjene studentice i roditelja njene najbolje umrle prijateljice, koji se o njoj brinu i pronalaze utjehu za neprežaljenu kćer.
    U Shanijevu »Segalu« pratimo usamljenu svakodnevnicu jednog starog gaya, čiji će se život barem nakratko promijeniti nakon što mu kćer pokuca na vrata i pozove ga na proslavu krštenja njegova unuka, iako je uvjet za dolazak taj da skine periku i šminku s vlastita lica. Iako prosedeom puno duguje Hanekeovu filmu »Amour» (promatrati sekvencu s papigicom koja postaje varijacija na Hanekeova goluba, samo što je »Segal« snimljen puno ranije), Shani barem tjera svog umornog junaka da otvori prozore i iskoristi prednosti sunca.
    Sve u svemu, riječ je o finom zagrijavanju za dugoočekivanu hrvatsku premijeru kratkog filma »Polazište za čekanje« riječke autorice Maše Drndić koja će se u Art-kinu dogoditi 28. ožujka.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk