Festival znanosti u pet dana nudi 68 znanstvenih događanja
RIJEKA – Unatrag deset godina znanje u Hrvatskoj obilježile su tri izjave: »Kilogram mozga 2 marke«, »Tko je jamio jamio« i najnovije »Tko ima novaca neka plati, a tko nema neka uči«. Na sreću, živimo u gradu koji je grad znanja, a Grad Rijeka to potvrđuje čitavim nizom projekata koje podržava u cilju promicanja znanja, istaknuo je riječki dogradonačelnik Željko Jovanović prilikom jučerašnjeg otvorenja osmog po redu Festivala znanosti koji je ove godine posvećen temi Zemlje koja će biti obrađena s različitih aspekata. Prema riječima Jovanovića organizator Festivala Udruga »Zlatni rez« predstavlja kremu riječkog intelektualnog vlasništva, dok je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije Jasna Blažević kao jedan od najvažnijih ciljeva Festivala istaknula popularizaciju znanosti.
    Ovogodišnji će Festival znanosti trajati do 23. travnja, a tijekom pet dana organizirat će se 68 događanja koja ne podrazumijevaju samo radionice i predavanja, već i niz izložbi, predstavljanja i projekcija te debate. Tijekom proteklih sedam godina tu je manifestaciju posjetilo 40 tisuća građana, a navodeći ciljeve Festivala prorektorica za znanost Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Nevenka Ožanić istaknula je i povezivanje Sveučilišta i lokalne zajednice, povećanje interesa mladih za znanost, posebno za deficitarna znanstvena područja, ali i podizanje svijesti o znanstvenim dostignućima u javnosti. Takvi ciljevi, kazala je prorektorica, bili su dovoljni poticaj da Senat Sveučilišta u Rijeci prihvati pokroviteljstvo nad Festivalom znanosti i osigura 42 tisuće kuna za njegovu organizaciju. Poput prijašnjih godina Festival će se i ovog tjedna održavati u dvorani HKD-a na Sušaku, ali dijelom i na drugim lokacijama poput Gradske vijećnice, Sveučilišne knjižnice Rijeka, zvijezdranice, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a dio događanja pod nazivom »Znanost na ulici« organizirat će se i na Korzu.
I. ŠESTAN

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk