"Izrazi se stripom", NL, 25. 3. 2013.
 
OBILJEŽEN TJEDAN DAROVITE DJECE, U MORU ZANIMLJIVIH RADIONICA POSJETILI SMO STRIBOROVU STRIPAONICU
 
 
Nije moguće u jednoj stripaonici puočiti mlade sve o nastanku stripa, ali smo i u ova dva sata naučili puno – o kadru, didaskalijama, ponovili smo osnove o pasici, nakon čega smo prepustili učenicima samostalan rad, kaže voditelj radionice izrade stripa Krešimir Špralja
 
altU organizaciji Centra za poticanje darovitosti Rijeka, Društva roditelja darovite djece i Grada Rijeke proteklog je tjedna, od 16. do 25. ožujka, obilježen Tjedan darovite djece, koji se prvi put obilježava u Hrvatskoj. 
    U moru zanimljivih radionica koje su se tim povodom održale u odgojno-obrazovnim ustanovama na riječkom području, posjetili smo projektnu radionicu Gradske knjižnice Rijeka - Dan otvorenih vrata Striborove Stripaonice - kreativnu radionicu izrade stripa koju je vodio Krešimir Špralja. 
    – Nije moguće u jednoj stripaonici puočiti mlade sve o nastanku stripa, ali smo i u ova dva sata naučili dosta. Bilo je najviše riječi o kadru te pojmovima, didaskalijama, ponovili smo osnove o pasici, nakon čega smo prepustili učenicima samostalan rad, rekao je voditelj radionice zadovoljan što je većina od desetak prisutnih odabrala prazan papir na kojemu su krenuli stvarati samostalni strip, umjesto papira na kojemu je prvi kadar bio zadan i to na neku od tema: dvoboj šerifa, momak susreće djevojku, ali je gubi i/ili ribič umjesto ribe ulovi nešto drugo. 
    - Izvrsno je što ne žele biti ograničeni prvim kadrom. Inače, na stripaonicu djeca rado dolaze. Održava se jednom tjedno i besplatna je za sve korisnike Gradske knjižnice Rijeka, dodao je Špralja. 
    Darovitog učenika Učeničkog doma Podmurvice na radionicu je dovela pedagoginja Doma Katarina Perica koja se i sama okušala u izdradi stripa. 
    – Prvi put sam na ovakvoj radionici. U domu nažalost ne radimo na tom području pa je stripaonica sjajna prilika za talentirane da usavršavaju radom stvaranje stripa, rekla je Perica. 
    Ljuljzim Ramadani iz Vrbovskog, učenik Prirodoslovno-grafičke škole koji boravi u Učeničkom domu Podmurvice stvarno je darovit strip-crtaž, mogli su to zaključiti svi koji su vidjeli njegov prvi kadar. 
    – Odmalena volim stripove, najdraži su mi Alien i Star wars. Nekoliko sam svojih stripova čak slao i na natječaje, rekao je Ramadani i izražava nadu da će njegov hobi postati i njegov ozbiljan posao jednog dana. 
    Na stripaonicu je došla i Dora Šižgorić Winter iz OŠ Belveder, najviše iz znatiželje. 
    – Volim crtati, a stvaranje stripova učinilo mi se zanimljivim pa sam došla probati. Najviše mi leži crtanje životinja. Radionica je zabavna i voljela bih doći još koji put, rekla je Dora. 
    U okviru obilježavanja Tjedna darovitih učenika u opatijskoj je Gimnaziji Eugena Kumičića održana psihološka radionica kretaivnosti Zamisli život u ritmu muzike onoga što voliš, u Dječjem vrtiću Viškovo igraonica Mali istraživači, u riječkoj OŠ Vežica kreativno-edukativna radionica o eksperimentima. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljen je projekt Art MemoRi, održana je i debata na temu Darovita djeca su prihvaćena u rezredu, kao i arheološka radionica Kako otkriti arheološki lokalitet?, a postavljena je i izložba radova učenika polaznika Likovno-istraživačkog Ateliera Darovitih osnovnoškolaca. Prirodoslovni muzej Rijeka upriličio je radionicu Fosili, gdje ste se do sada krili!?, u Gradskoj vijećnici održano je predavanje Rad s darovitima u RH jučer, danas, sutra - školski klubovi istraživača, tribina Čačkalica. Sveučilište u Rijeci, odnosno učiteljski fakultet ugostio je predavače iz Slovenije koji su podijelili iskustva rada s darovitim učenicima u slovenskom školskom sustavu. Odjel za fiziku organizirao je javnu tribinu u okviru programa Druge riječke škole fizike Fizika u novom prostor-vremenu na temu što Hrvatska može ponuditi darovitim učenicima. Zajednica Talijana u sklopu obilježavanja Tjedna darovitih učenika dodjelila je priznanja najuspješnijim učenicima literarnih i novinarskih radova te pojedinačnih i skupnih scenskih nastupa LiDraNo 2013.

Slađana Vignjević
Snimio Vedran KARUZA

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk