"Rijeka posjetitelja na izložbi mladih umjetnika", NL, 23.3. 2013.
Velik broj posjetitelja na studentskoj izložbiRIJEKA » Veliko zadovoljstvo bilo je raditi s mladim umjetnicima, a ovo nije studentska već jako dobra izložba – rekao je ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj na otvorenju izložbe »Razdvajanja« koja publici predstavlja radove 17 studenata završne preddiplomske i diplomske godine, te onih koji su diplomirali u posljednje dvije godine na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. 
    Otvorenje izložbe u Muzej je dovelo rijeku posjetitelja, prvenstveno mladih, što je inače rijedak prizor u ovoj instituciji i podatak koji vrijedi naglasiti, s obzirom na istraživanja koja govore i o lošoj vidljivosti muzeja u javnosti i o slabom interesu studenata za kulturna zbivanja. 
    
Predstavljanje u New Yorku

– Nadam se da je večeras s nama barem stotinu ljudi koji inače nemaju naviku posjećivati izložbe, a možda su i prvi put došli u Muzej, ali će postati njegova publika – kazao je Igor Eškinja, prodekan za međunarodnu suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti i jedan od selektora izložbe, realizirane u sklopu sveučilišnog programa KvadArt što ga je osmislila Daniela Urem iz Ureda za kulturu pri riječkom Sveučilištu. 
    – Ovaj događaj pokazuje i može poslužiti kao primjer kako se i bez mnogo novca, ali s mnogo entuzijazma i dobrih emocija mogu stvarati vrijedni projekti – rekla je prorektorica za nastavu i studentska pitanja Snježana Prijić Smaržija koja je studentima uputila čestitke i zaželjela uspješan nastavak karijere nakon izložbe koja ih uvodi u prostore rezervirane za etablirane umjetnike, ali i na međunarodnu scenu, s obzirom da na nakon riječkog slijedi i njihovo predstavljenje u Galeriji MC u New Yorku. 
    – Nadam se da ovo neće biti samo crtica u vašim karijerama, već da će svatko uzeti odgovornost za ovo što se dogodilo i nastaviti raditi punom energijom – poručila je Daniela Urem. 
    Zbog predstavljanja u New Yorku i specifičnosti izlagačkog prostora Galerije MC, za izložbu su birani
Autori 
    
    Na izložbi »Razdvajanja« svoje radove predstavljaju: Isabella Bubola, Ivana Butković, Andreja Jandrečić, Vladimir Ježić, Koraljka Jukić, Dragan Kordić, Damjan Kovač, Dragana Kružić, Robert Maloić, Tijana Mihaliović, Liberta Mišan, Dina Rain, Sara Salamon, Boris Sekulić, Noel Šuran, Tamara Tokić i Dino Topolnjak.
radovi u mediju videa i fotografije, a izabrani su u dva kruga izbora. Profesori APU Emijija Duparova, Đorđe Jandrić i Goran Petercol izabrali su 17 studenata za sudjelovanje na izložbi, a u drugom krugu selekcije u kojem su sudjelovali Slaven Tolj, Igor Eškinja i povjesničar umjetnosti Branko Franceschi odabrani su radovi predstavljeni na izložbi. 
    Neki od radova nastali su samostalno, a neki pod mentorstvom ili kroz konzultacije s nastavnicima APURI, a izložba je nazvana »Razdvajanja« kao metafora odvajanja studenata od Akademije i iskorak u život i javno nastupanje. 
    
Kvaliteta kao kriterij

– Prvi kriterij selekcije bila je kvaliteta, a zastupljeni su autori različitih poetika i senzibiliteta. Riječ je revijalnoj izložbi, ali neke se cjeline ipak mogu naglasiti: od radova koji dodiruju život na Akademiji, preko onih koji iskazuju odnos prema društveno-političkom kontekstu, do onih s izraženim performativnim elementom u kojem studenti sami izvode i snimaju rad, te posve intimnih, osobnih doživljaja. Odabrani radovi predstavljaju ponajbolju studentsku produkciju u formi videa, procesualnih radova ili fotografija, ali moguća bi bila i drukčija selekcija, s puno više studenata i kvalitenih radova u drugim medijima – kazao je Eškinja. 
    Izložba će biti otvorena do 30. ožujka.

Nela VALERJEV OGURLIĆ
Snimio Petar FABIJA

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk