"Prekršaji maloljetnika u PGŽ u padu za 31,5 posto«", NL, 26.3. 2013.
DELINKVENCIJA MLADIH
 
U organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci održana tribina »Hrabrost je odabrati nenasilje«
 
Već tri godine s učenicima se provodi preventivni projekt »Zajedno se više može«, a cilj je i približavanje rada policije djeci
 
S tribine »Hrabrost je odabrati nenasilje« * Foto: V. KARUZARIJEKA » Na području Primorsko-goranske županije broj prekršaja maloljetnika, kao i nasilje među maloljetnicima u konstantnom su padu, a među maloljetnim prekršiteljima najzastupljeniji su muški maloljetnici, u dobi od 16 do 18 godina, dok su najzastupljenija kaznena djela ona iz područja imovinskog krimanilteta – istaknula je na jučerašnjoj tribini Zaklade Sveučilišta u Rijeci »Hrabrost je odabrati nenasilje« Marija Žunić iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU Primorsko-goranske. Dodajući kako maloljetnici čine situacijska kaznena djela, odnosno ne kreću u kriminalne radnje pripremljeni poput odraslih počinitelja, Žunić je istaknula da se bilježi pad svih oblika neprihvatljivog ponašanja maloljetnika. 
    – Lani smo zabilježili 272 kaznena djela maloljetnih počinitelja, a godinu prije 397 djela, što znači da je došlo do pada od 31,5 posto. Također je prisutan i pad broja tjelesnih ozlijeda i teških tjelesnih ozlijeda, kazala je Žunić.
    Napominjući da su djelatnici policije protekle godine priveli i 298 maloljetnika mlađih od 16 godina koje su nakon 23 sata zatekli na javnim mjestima, Žunić je istaknula da preventiva mora početi puno prije nego dođe do djelovanja policije. U tom je smilslu PU Primorsko-goranska, dodala je Ingrid Mavrić iz Odjela prevencije, prije tri godine započela transformaciju iz tradicionalnog sustava represivnog ponašanja u proaktivno preventivno postupanje.
    – Temelj rada je ostvarenje dvosmjerne komunikacije s građanima, a cilj je da policija funkcionira kao servis građana. Već tri godine u suradnji s Gradom Rijekom provodimo preventivni projekt »Zajedno se više može« u koji se uključuju učenici od 4. do 6. razreda osnovnih škola, te roditelji učenika 6. razreda. Cilj projekta je prevencija svih oblika rizičnog ponašanja, kao i približavanje rada policije djeci, napomenula je Mavrić dodajući kako je elektroničko nasilje postalo jedno od najzastupljenih oblika nasilja među djecom. 
    S činjenicom da je maloljetnička delinkvencija u padu složila se i dr. Dalida Rittossa s Katedre za kazneno pravo riječkog Pravnog fakulteta, no bez obzira na ohrabrujuće statističke podatke nasilje je i dalje veliki problem maloljetničke populacije. Jedan od razloga prema mišljenju dr. Rittossa činjenica je da maloljetničko nasilje predstavlja djela koja zapanjuju javnost, a dok je s jedne strane javnost šokirana i ne razumje zbog čega su ta djela počinjena, s druge strane traži što veće represivne kazne.

I. ŠESTAN KUČI

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk