"Fakulteti čekaju 3.423 brucoša i 2.329 diplomaca", NL, 27.3. 2013.
SENAT SVEUČILIŠTA UTVRĐENE UPISNE KVOTE ZA PREDDIPLOMSKE I DIPLOMSKE STUDIJE IDUĆE AKADEMSKE GODINE
 
Pomorski fakultet planira primiti 481 brucoša, slijede Filozofski fakultet s 477 i Tehnički fakultet s 475 upisnih mjesta. Upisnicima diplomskih studija najviše mjesta nudi Filozofski fakultet čija upisna kvota iznosi 500 mjesta, a slijedi Ekonomski fakultet s 370 mjesta

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Filozofski fakultet jedan od onih na kojima nisu predviđena mjesta za izvanredne studente * Foto: M. GRACINRIJEKA » Prema planovima Sveučilišta u Rijeci na preddiplomske studije riječkih fakulteta ove bi se akademske godine trebalo upisati 3.423 brucoša, od čega će njih 2.450 dobiti status redovitih studenata, a 835 izvanrednih, dok je za strane studente osigurano 138 upisnih mjesta.
    U ukupnoj upisnoj kvoti s najvećim brojem upisnih mjesta participira Pomorski fakultet koji planira primiti 481 brucoša, a s upisnom kvotom od 477 mjesta slijedi Filozofski fakultet te Tehnički fakultet koji nudi 475 upisnih mjesta. Medicinski fakultet moći će upisati 418 brucoša, dok će Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu primiti 383 studenata, a Ekonomski fakultet njih 360. Sa svega deset upisnih mjesta manje raspolaže Pravni fakultet koji nudi 350 upisnih mjesta, dok je upisna kvota Građevinskog fakulteta daleko manja i iznosi 135 upisnih mjesta. Među najmanje upisne kvote spadaju one Sveučilišnih odjela i Učiteljskog fakulteta. Naime, na Učiteljskom fakultetu iduće će akademske godine studij započeti 80 brucoša, na Odjelu za informatiku njih 90, na Odjelu za biotehnologiju, 48, na Odjelu za matematiku 45, a na Odjelu za fiziku njih 35.
   
Što čini razliku

Ono što među fakultetskim upisnim kvotama čini najveću razliku broj je osiguranih mjesta za izvanredne fakultete, jer dok neke visokoškolske ustanove u svojim k
Novi programi
   
    Riječki fakulteti ukupno nude sedamdesetak preddiplomskih i pedesetak diplomskih programa, a uz već postojeće programe ponudit će se i tri nova. Riječ je preddiplomskom studiju menadžment održivog razvoja Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu za koji će se pokrenuti postupak akreditacije, te o diplomskom sveučilišnom studiju fizika Odjela za fiziku za koji je već pokrenut postupak akreditacija i upisi u program će se vršiti ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izda potvrdu prije termina upisa. Treći novi studij je diplomski sveučilišni studij medijske umjetnosti i prakse Akedmije primijenjenih umjetnosti za koji će se pokrenuti postupak akreditacije. 
   
Bez promjene cijena školarina
   
    Sveučilište u Rijeci za iduću akademsku godinu neće mijenjati cijenu upisnina i školarina, a prema riječima prorektorice za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Snježane Prijić Samaržija odlukom o održavanju postojećih studentskih troškova riječko Sveučilište ostaje jedno od socijalno najosjetljivijih u Hrvatskoj.
    – Naše upisnine spadaju među najniže, kao i što je cijena ECTS boda najniža u Hrvatskoj. Odlučili smo zadržati dosadašnje cijene ne zato što ne cijenimo rad naših profesora i zato što nam sredstva ne trebaju, već iz razloga što smatramo da nije trenutak za podizanje troškova za studente. Nastojimo biti u što većoj mjeri javno i socijalno odgovorno Sveučilište i pokušavamo studente opteretiti u što manjoj mjeri, pojašnjva prorektorica.
    Za preddiplomce troškovi upisnine iznosit će 300 kuna, a za diplomce 250 kuna, dok će školarina za društvene i humanističke programe kao i do sada biti 5.500 kuna, za tehničke i biotehničke programe 7.370 kuna, a za umjetničke programe, prirodne i biomedicinske znanosti 9.240 kuna.
votama uopće nemaju predviđena upisna mjesta za tu kategoriju studenata poput Sveučilišnih odjela te Filozofskog i Učiteljskog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti, pojedine ustanove imaju poveći broj takvih mjesta. Naime, u slučaju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu većinu upisne kvote preddiplomskih studija čine upravo mjesta za izvanredne studente, jer njima se nudi 250 upisnih mjesta, dok je za redovite studente rezervirano svega 130 mjesta. Ekonomski pak fakultet nudi 150 mjesta za izvanredne studente, a Pravni 100 mjesta.
    Slična je situacija i na diplomskim studijima koji ove godine nude 2.329 mjesta, od čega je njih 1.695 za redovite studente, 545 za izvanredne te 89 mjesta za strane studente, a među fakultete koji nemaju osigurane upisne kvote za izvanredne studente ubrajaju se ponovo Sveučilišni odjeli te Akademija primijenjenih umjetnosti i Građevinski te Tehnički fakultet.
   
Sveučilišni odjeli

Ovogodišnjim upisnicima diplomskih studija najviše upisnih mjesta nudi Filozofski fakultet čija upisna kvota iznosi 500 mjesta, a slijedi Ekonomski fakultet s 370 mjesta, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu s 355 mjesta te Tehnički fakultet s 343 mjesta i Pomorski fakultet s 305 mjesta. Medicinski fakultet nudi pak 78, Građevinski 75, a Akademija primijenjenih umjetnosti 60 upisnih mjesta, dok Učiteljski fakultet planira upisati 40 polaznika diplomskih studija. Sveučilišni odjeli raspolažu ukupno s 188 mjesta za diplomske studije, a matematika će upisati 45 polaznika, fizika 48, informatika 65, dok Odjel za biotehnologiju planira upisati 45 polaznika diplomskih studija.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk