"Otvorena izložba »Živjeti s klizištima«", NL, 29.3. 2013.
SIMPOZIJ DIO PROJEKTA HRVATSKE I JAPANA
 
Detalj s izložbe »Živjeti s klizištima« * Foto: S. JEŽINARIJEKA » »Živjeti s klizištima« naziv je izložbe koja je jučer otvorena na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a pojašnjavajući kako je riječ o popratnom događaju prvog regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-Balkanskoj regiji te treće radionice Hrvatsko-japanskog bilateralnog projekta »Identifikacija rizika i planiranje zemljišta za ublažavanje nepogoda od klizanja i poplava u Hrvatskoj« prorektorica za znanost i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Nevenka Ožanić istaknula je da su sva ta događanja dio međunarodnog znanstveno-istraživačkog hrvatsko-japanskog projekta »Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj«.
    – Riječ je o projektu koji financiraju Vlada Japana i hrvatska Vlada, a vrijednost projekta je četiri milijuna dolara. Uz riječko Sveučilište u projekt su uključeni i zagrebačko te splitsko Sveučilište, a u okviru projekta provode se istraživanja koja se bave procjenom i ublažavanjem hazarda i rizika od poplava i klizišta u Hrvatskoj, istaknula je prof.dr. Ožanić koja je ujedno i voditeljica hrvatske strane projekta.
    Dodajući kako su klizišta, uz potrese i poplave, jedna od tri najveće prirodne nepogode čije se posljedice u svjetskim razmjerima mogu iskazati u tisućama izgubljenih života i milijardama eura svake godine, prof.dr. Ožanić je napomenula da su klizišta predmet interesa znanstvenika, koji istražuju uzroke i mehanizme njihova nastanka i na osnovi tih saznanja iznalaze mjere kojima bi se smanjile pojave i ublažile posljedice klizišta, te lokalnih uprava i inženjera, koji svojim rješenjima sprječavaju nastanak ili saniraju posljedice klizišta.
    – Fotografije s ove izložbe snimili su znanstvenici i inženjeri u svojim susretima s klizištima. Uz svaku sliku dana je kratka crtica koja opisuje sadržaj slike. Izloženo je 35 fotografija koje je snimilo 24 autora iz 8 zemalja, a izložba je prethodno bila izložena u prostorijama ZGForuma u Zagrebu, kazala je prof.dr. Ožanić.
    Izložba će biti otvorena do 12. travnja, a sam projekt koji ima petogodišnje trajanje okončat će se naredne godine. (I. Š. K.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk