"81. generacija promovirano 49 doktoranata iz različitih znanstvenih područja", NL, 30.3. 2013.
 
VELIKI PLANOVI, ALI...
Sveučilištu nedostaje još puno doktora znanosti
 
Cilj je transformacija Rijeke u grad u kojem se želi studirati i istraživati, rekao je rektor prof. dr. Pero Lučin doktorantima iz područja biomedicine i zdravstva, društvenih, humanističkih i tehničkih znanosti

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Zajednička fotografija na Građevinskom fakultetu * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Na Građevinskom fakultetu jučer je održana svečana promocija 81. generacije doktora znanosti koju čini 49 doktoranata iz područja biomedicine i zdravstva, društvenih, humanističkih i tehničkih znanosti. Čestitajući novoj generaciji doktoranata rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin napomenuo je da je do sada na riječkom Sveučilištu doktorsku titulu steklo 1.045 postdiplomanata, a tu je brojku ocijenio premalom.
    – Broj doktora znanosti na Sveučilištu u Rijeci nije ni blizu broju koji je potreban za velike planove koje imamo, međutim iako taj broj nije velik vi ste snaga za izgradnju društvene mreže difuzije znanja i inovacija, a samo se na taj način može stvoriti kvalitetna privreda i život. Kako bismo mogli igrati velike svjetske utakmice potrebni su nam istraživači s kompetencijama. Doktorski studiji strateški su prioritet Sveučilišta, a posebno je zadovoljstvo činjenica da je među današnjim doktorantima njih 20 koji su svoje titule stekli u području humanističkih i društvenih znanosti. Naime, upravo je povećanje znanstvenoga kadra na tom području jedan od prioriteta. Imamo još jedan prioritet, a to je povećanje doktorskog kadra u području prirodnih znanosti, no to još nismo uspjeli ostvariti, istaknuo je rektor.
    Dodajući kako je s jučerašnjim činom formalno okončano studiranje doktoranata koji su stekli istraživačke kompetencije prof. dr. Lučin je novu generaciju doktora znanosti upozorio da to nije kruna njihove karijere, nego je tek početak.
    – Pozivam vas da gradite sliku Sveučilišta koje povećava svoju međunarodnu prepoznatljivost i da doprinesete cijeloj zajednici te da nastavite kontinuitet znanstveno-istraživačkih aktivnosti riječkog Sveučilišta. Zajednički je cilj transformacija Rijeke u grad u kojem se želi studirati i gdje se dolazi istraživati, jer ovdje ima dobrih istraživača i mozgova koji dobro surađuju. Također smo Sveučilište koje želi imati studente u središtu pažnje, visoke standarde studiranja i kvalitete života, napomenuo je prof. dr. Lučin.
    Podsjećajući da riječko Sveučilište ove godine slavi 40 godina postojanja, kao i 380 godina riječkog visokog obrazovanja, rektor je zaključio da je u tih 40 godina postojanja Sveučilište izraslo u snažnu instituciju koja je nositelj razvoja ne samo Rijeke, već i cijele regije. 
    Jučerašnjom svečanom promocijom i obranom doktorskog rada na Medicinskom fakultetu zvanje doktora znanosti iz biomedicine i zdravstva stekli su: Ivan Bačić, Ante Barbir, Ksenija Baždarić, Kristian Deša, Vedran Frančišković, Snježana Golubović, Ratimir Lazić, Duška Petranović i Dijana Travica Samsa, dok je isto zvanje iz područja društvenih znanosti, polja ekonomija obranom doktorskog rada na Ekonomskom fakultetu stekao Duško Radulović, a obranom rada na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu zvanje doktora znanosti stekli su: Josipa Velić Bonifačić, Tamara Floričić, Saša Ivanović, Milivoj Jelenski, Goran Karanović, Lorena Korošec, Dalija Kuvačić, Barbara Legović, Mladen Matošević, Hrvoje Pende, Miroslav Pretula, Sanja Raspor, Elena Rudan, Zvonimira Šverko Grdić, Željko Tepšić, Patricia Zanketić i Kristijan Žužić. Obranom doktorskog rada na Pravnom fakultetu akademski stupanj doktora znanosti iz društvenih znanosti, znanstvenog polja pravo stekli su Mara Barun i Vlado Skorup, a istu titulu iz područja humanističkih znanosti, polja filologija na Filozofskom fakultetu stekli su: Tanja Habrle, Brigita Miloš, Branka Novosel i Alenka Šuljić Petrc. Akademski stupanj doktora znanosti iz područja tehničkih znanosti na Tehničkom fakultetu stekli su: Davor Bišćan, Igor Bonefačić, Tomislav Bukša, Mirko Grljušić, Damir Karabaić, Aleksandar Regent, Branimir Rončević, Ante Skoblar i Anton Turk, a na Pomorskom fakultetu isto akademsko zvanje stekli su: Jasminka Bonato, Marijan Gržan, Predrag Kralj, Ivica Pavić, Miljenko Petrović, Pančo Ristov i Saša Šolman.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk