"Razdvajaju li nas granice ili spajaju?", NL, 2.4. 2013.
GRANICE IDENTITETA MEĐUNARODNI SKUP ZNANSTVENIKA NA RIJEČKOM KAMPUSU
 
Sudionici konferencije razmotrili su zanimljive primjere iz niza graničnih prostora, od političkih do društvenih
 
Susret znanstvenika iz 14 zemalja u riječkom Kampusu * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » U organizaciji Odsjeka za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u New Yorku iz SAD-a, te uz potporu Zaklade Sveučilišta u Rijeci, Kampus na Trsatu bio je 29. i 30. ožujka ove godine domaćin konferencije Borders and Identities 2013 (BIC2013 – Granice i identiteti 2013). Konferencija je nastavak susreta sociolingvista iz čitavoga svijeta koji su započeli na Sveučilištu u Yorku, Velika Britanija, 2010. godine. Kao što i sam naziv govori, tema skupa koji je ove godine u Rijeku doveo 31 znanstvenika iz 14 zemalja svijeta, s četiri kontinenta, doticala se pojma kulturnih, društvenih i političkih granica i pograničnih područja, identiteta i identifikacije te uloge jezika u svim navedenim procesima, kao i srodnih tema. Polazeći od pitanja jesu li granice (više) područja koja spajaju ili razdvajaju te kako život u pograničju ili uvođenje novih granica utječe na poimanje vlastitog identiteta, sudionici konferencije razmotrili su zanimljive primjere iz niza graničnih prostora, od političkih do društvenih: bugarsko-makedonskog, makedonsko-grčkog, uzbeško-kirgistanskog, dominikansko-haićanskog, austro-ugarsko-talijanskog, kantonalnog švicarskog, hrvatsko-istarsko-talijanskog, transilvanijsko-rumunjskog, američko-kanadskog, škotsko-engleskog, mormonsko-nemormonskog i slično. Pozvani govornici na konferenciji bili su Dominic Watt sa Sveučilišta u Yorku koji je održao predavanje »Prelaženje granica i građenje mostova: Što nam projekt AISEB može reći o naglasku i identitetu na međunarodnim granicama« i Nikola Petković s riječkoga Odsjeka za kulturalne studije koji je propitao razlike između pojma i koncepta identiteta s jedne te procesa identifikacije s druge strane, ilustriravši teorijski dio predavanja primjerima iz književnosti.
    Konferencija koja je otvorena uz englesku parafrazu splitskoga »Ja sam u svome životu prominija pet država, a da se nisam maka iz ove proklete brijačnice« zaključena je igrom riječi inspiriranom uvodnom rečenicom iz Tostojeve Ane Karenjine: »Sve države i nacije sretne su na neki svoj način, ali oni koji žive na njihovim rubovima nalik su jedni drugima u svojoj podijeljenosti i potrazi za odgovorima«. Uz misao da su različitosti među ljudima, odnosno kulturama jedan od najvećih izvora ljepote i bogatstva, ali – ukoliko se ne poštuju i ne vrednuju – nažalost i predmet brojnih razdora, sa skupa koji je opisan kao »dva dana tijekom kojih je riječki Kampus postao svijet u malome«, organizatorice konferencije, Zvjezdana Vrzić i Maja Brala-Vukanović, poslale su poziv na još mnoga ovakva i slična druženja, kako bi ljepota naših razlika pobijedila nerazumijevanje kao ljudski poraz. Domaćinstvo iduće BIC konferencije planira se u Berlinu za dvije godine.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk