"Mjesto okupljanja cijelog Sveučilišta", NL, 4.4. 2013.
TREND RASTA SVEUČILIŠNI ODJELI ZA FIZIKU, INFORMATIKU I MATEMATIKU OBILJEŽILI PET GODINA POSTOJANJA
Mjesto okupljanja cijelog Sveučilišta
Na Odjelima sada radi između 120 i 130 ljudi, a u sljedećih nekoliko godina planira se da će taj broj narasti na 250 zaposlenika koji će biti okupljeni oko istraživanja i međusobno će surađivati

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Članice Sveučilišta, odjeli za fiziku, matematiku i informatiku, jučer obilježili pet godina postojanja * Foto: P. FABIJANRIJEKA » Prigodnom svečanošću Odjeli za fiziku, matematiku i informatiku Sveučilišta u Rijeci jučer su obilježili pet godina postojanja, a napominjući kako je riječ o članicama Sveučilišta koje u tom kratkom periodu bilježe trend rasta, rektor prof. dr. Pero Lučin najavio je nastavak takvog trenda.
    – Na Odjelima sada radi između 120 i 130 ljudi, a u sljedećih nekoliko godina planiramo da će taj broj narasti na 250 zaposlenika koji će biti okupljeni oko istraživanja i međusobno će surađivati. Iz rada Sveučilišnih odjela vidi se da je njihovo osnivanje bio dobar put kojim smo krenuli, broj publikacija na tim sasatvnicama Sveučilišta raste, a već u sljedećoj godini očekujemo još značajniji rast. Odjeli su mjesto okupljanja cijelog Sveučilišta, ne samo našeg nego i drugih sveučilišta. Dobar je znak da ovih dana dolazi dvadesetak kamiona opreme, a istovremeno planiramo nabaviti opremu vrijednosti 14 milijuna eura sredstvima iz EU, najavio je rektor.
   
Buduća zadaća

Dodajući kako pet godina nije puno, ali je značajno jer danas se može sa sigurnošću potvrditi da je odluka o osnivanju sveučilišnih odjela bila dalekosežno mudra, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako Sveučilište jasno šalje poruku o daljnjoj potrebi razvoja te je napomenuo da se Sveučilište ne doživljava kao sastavnica riječkog života, već kao njegov partner.
    Sveučilišni odjel za fiziku, istaknula je pročelnica prof.dr. Dubravka Kotnik Karuza, danas ima 28 djelatnika, dva zavoda unutar kojih djeluju laboratoriji, a primarna je buduća zadaća ustrojavanje doktorskih studija koji bi trebali zaživjeti kroz godinu dana, dok se na jesen pokreću diplomski nastavnički studij fizike i filozofije i istraživački diplomski studij fizike čija je akreditacija u postupku.
    – Odjel za fiziku nije nastao preko noći. On je plod dugog poučavanja fizike u Rijeci, a uz nastavničku i istraživačku djelatnost Odjel ima zadaću da promovira fiziku i mobilizira kadrove što se postiže kroz niz aktivnosti koje organiziramo, kako za srednjoškolce i učitelje, tako i za širu javnost, kazala je prof.dr. Kotnik Karuza.
    Poput Odjela za fiziku koji je potekao s Filozofskog fakulteta i Odjel za informatiku prije osamostaljenja bio je dio iste visokoškolske ustanove, a danas se, prema riječima pročelnice prof. dr. Marije Marinović, prostire na 1.260 četvornih metara, ima četiri računalna kabineta, dva računalna laboratorija i četiri predavaonice te 24 djelatnika.
    – Ove smo godine započeli i s provođenjem doktorskog studija, a provodimo i dva preddiplomska i šest diplomskih studija. Kada smo se osamostalili prije pet godina imali smo 150 studenata, a danas ih je 374. Istovremeno kroz suradnju s drugim odjelima i fakultetima držimo predavanja za šestotinjak studenata. Imamo prostor i opremu, a ono što nam nedostaje je kadar, napomenula je prof. dr. Marinović.
   
Diskretna matematika

Kao jednu od specifičnosti Odjela za matematiku pročelnik prof. dr. Dean Crnković istaknuo je nenastavni diplomski studij diskretne matematike i primjene napominjući kako je riječ o jedinstvenom studiju u Hrvatskoj, a ukupno se provodi jedan preddiplomski i tri diplomska studija.
    – Odjel djeluje kroz tri zavoda, a riječ je o Zavodu za algebru i teoriju brojeva, Zavodu za matematičku analizu te Zavodu za diskretnu matematiku. Osim nastavnog i istraživačkog rada, bavimo se i stručnim radom kroz organizaciju predavanja i radionica za učenike, učitelje i nastavnike, zaključio je prof. dr. Crnković.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk