"Čekaju se azijski studenti", NL, 09.4. 2013.
OKRETANJE SVIJETU
 
Jedan smo od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji nudi u potpunosti studij na engleskom jeziku. Proveli smo istraživanje tržišta i okrećemo se svjetskom tržištu, rekao je dekan prof. dr. Heri Bezić

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Studij na engleskom provodi se već dvije godine – Marija Šepac, prof. dr. Heri Bezić i doc. dr. First Komen * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci među prvim je članicama te visokoškolske ustanove koja je svoju upisnu politiku orijentirala prema stranim studentima, a tržište na koje cilja su Indija, Pakistan, Kina, Singapur i Hong Kong. Navodeći kako već postoje naznake za dolazak studenata iz tih zemalja, dekan prof. dr. Heri Bezić ističe kako je za iduću akademsku godinu za strane studente osigurano 60 upisnih mjesta, što je drastično povećanje u odnosu na prošlogodišnju upisnu kvotu od 10 mjesta.
   
Ugovori o suradnji

– Jedan smo od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji nudi u potpunosti studij na engleskom jeziku. Riječ je o International Business studijskom programu koji provodimo već dvije godine, a to omogućuje dolazak stranih studenata. Istovremeno naši studenti koji pohađaju taj studij usavršavaju engleski jezik. Sa zemljama iz kojih želimo dovesti studente imamo sklopljene ugovore o suradnji i već smo započeli s promidžbom fakulteta, a očekujemo da bismo iduće akademske godine mogli imati pedesetak studenata iz tih zemalja, ističe dekan.
    Pojašnjavajući kako se Ekonomski fakultet za razliku od ostatka Sveučilišta koje planira povećanje upisne kvote za strance, prvenstveno studenata s područja bivše Jugoslavije, okreće svjetskom tržištu, prof. dr. Bezić napominje da je trenutna najveća prednost fakulteta provođenje studijskog programa na engleskom jeziku.
    – Drugi fakulteti pričaju o studentima s područja bivše Jugoslavije iz razloga što imaju problem jezične barijere, a kod nas to nije slučaj. Mi smo proveli istraživanje tržišta, utvrdili smo naše prednosti i nedostatke i razradili smo strategiju, pojašnjava dekan.
    Ta strategija prvenstveno podrazumijeva konkurentnost Ekonomskog fakulteta te će stoga, najavljuje prof. dr. Bezić, godišnja školarina za strane studente iznositi tisuću eura.
    – Usp
Dan otvorenih vrata u četvrtak
   
    S ciljem upoznavanja sa sdržajima i mogućnostima koje pruža riječki Ekonomski fakultet u četvrtak će se, od 10 do 18 sati, po prvi put održati Dan otvorenih vrata. Riječ je o aktivnosti koja je prvenstveno namijenjena srednjoškolskoj populaciji, budućim studentima, a kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pojasnila doc. dr. Ivana First Komen, namjera je fakulteta dati srednjoškolcima uvid u način rada fakulteta i programe koje nudi.
    – U sklopu Dana otvorenih vrata bit će organizirana i predavanja poslodavaca jer želimo budućim studentima pokazati da je ekonomija kreativna te da postoji čitava lepeza zanimanja koje podrazumijeva. Istovremeno srednjoškolcima će biti dostupna i sva redovna predavanja koja će se na fakultetu taj dan održavati te će biti organizirano i predstavljanje poduzeća koja su bitna za studente poput Erste cluba i Collegium putovanja, najavila je doc. dr. First Komen.
    Istovremeno srednjoškolcima će se predstaviti i studentske udruge koje djeluju na fakultetu, a kako je napomenula predstavnica studenata Marija Šepac bit će organizirana i nagradna igra za posjetitelje te će pobjednik biti nagrađen ECDL tečajem. Riječ je o jednom od programa cjeloživotnog obrazovanja koje provodi Ekonomski fakultet, a u sklopu manifestacije organizirat će se i dodjela nagrada sudionicima natjecanja »Idejom do rješenja« koje je Ekonomski fakultet organizirao za maturante gimnazija s ciljem upoznavanja ekonomije i poslovanja. Budući studenti imat će će se prilike upoznati i s radom Ureda za razvoj karijera koji studentima pruža informacije o natječajima i stipendijama, ali i pruža partnerstvo prilikom osnivanja studentskih poduzeća, prenosi ponude poslodavaca te savjetuje studente kako se što bolje predstaviti poslodavcima.
oređivali smo cijene studija u Trstu, Kopru i Veneciji i došli do zaključka da školarina ne smije biti veća od tisuću eura. Naime, isti iznos plaćaju studenti u Trstu. Nekada smo imali veće cijene studija za strance i do dvije tisuće eura, ali nitko nam se nije javljao za upis, navodi prof. dr. Bezić.
   
Podizanje kvalitete

Dodajući kako je Ekonomski fakultet za iduću akademsku godinu drastično smanjio upisnu kvotu koja će iznositi svega 210 mjesta za redovne studente, od čega 60 upisnih mjesta zauzimaju strani studenti, dekan napominje da se neće biti lako upisati na tu visokoškolsku ustanovu.
    – Drastično smanjujemo broj studenata. Na predstojećim upisima primit ćemo svega 150 naših studenata. Ono što želimo je podignuti kvalitetu i repozicionirati fakultet. Želimo privući najkvalitetnije studente te postići da Ekonomski fakultet bude prepoznat kao velika institucija, kaže dekan.
    Istovremeno s privlačenjem, uglavnom azijskih studenata, Ekonomski fakultet aktivno sudjeluje u Erasmus programu, jer kako navodi prof. dr. Bezić, više od trećine odlaznih Erasmus studenata
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk