"Sušački gimnazijalci ugostili strane studente", NL, 13.4.2013.
 
ERASMUS PROGRAM
 
 
 
 
Dobra iskustva u razmjeni studenata * Foto: R. BRMALJRIJEKA » U sklopu projekta »Erasmus in Schools« strani studenti koji trenutno borave na Sveučilištu u Rijeci posjetili su učenike Prve riječke sušačke gimnazije kako bi s njima podijelili svoje iskustvo odlaska na studentsku razmjenu i praksu u inozemstvo. U pratnji članova udruge Erasmus Student Network (ESN) Rijeka studenti iz Njemačke, Poljske, Grčke i Slovenije sušačkim su gimnazijalcima predstavili i običaje, kulturu te jezik zemalja iz kojih dolaze. Jedan od ciljeva posjeta, kaže Doris Monjac iz ESN-a, je i potaknuti maturante da i nakon srednje škole nastave obrazovanje i ne odustaju od fakulteta. 
    – Mnogi mladi ne znaju da je odlazak na studentsku razmjenu u inozemstvo dostupan svim redovnim studentima u Hrvatskoj i to već nakon završene prve godine studija. Upravo iz tog razloga ESN po drugi puta provodi projekt Erasmus in Schools u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU i to ne samo u Rijeci, već i u ostalim većim hrvatskim gradovima u kojima djeluju ESN-ove lokalne sekcije, odnoso u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Uz aktivno promicanje akademske mobilnost, ESN-ovi volonteri također pomažu inozemnim studentima u prilagodbi hrvatskom sustavu visokog obrazovanja i kulturnom okruženju, pojašnjava Monjac. 
    Dodajući kako u okviru krovnog projekta SocialErasmus, ESN Rijeka organizira niz humanitarnih i edukativnih aktivnosti u suradnji s riječkim ustanovama kao što su Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« i Socijalna samoposluga, Monjac ističe kako se na taj način studentima na razmjeni pruža prilika da kroz volontiranje bolje upoznaju lokalnu zajednicu u kojoj borave. (I. Š. K.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk