Prezentacije s LIFE+ info dana
Pogledajte prezentacije programa LIFE+ s informativne radionice održane u travnju u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode.  Osim prikaza ciljeva programa, prikazani su ciljevi aktualnog natječaja čiji rok za prijavu je 25. lipnja 2013. godine.

Program LIFE+ je na snazi za razdoblje 2007-2013., u ukupnoj vrijednosti od 2.143.409.000 eura, a sastoji se od tri glavne komponente:
1. Zaštita prirode i biološka raznolikost;
2. Politika zaštite okoliša i upravljanja;
3. Informativne i komunikacijske aktivnosti.

Hrvatskoj je otvorena mogućnost sudjelovanja u programu LIFE+ potpisivanjem Ugovora o pristupanju RH Europskoj Uniji. Ulaskom u EU za Hrvatsku se očekuju dostupna financijska sredstva u iznosu od 1,25 milijuna eura za razdoblje srpanj - prosinac 2013. godine, odnosno od ulaska Hrvatske u EU do kraja tog proračunskog razdoblja.

Mjere koje se mogu financirati iz programa LIFE+ su:

- Operativne djelatnosti nevladinih udruga koje djeluju prvenstveno na području zaštite i unapređenja okoliša na europskoj razini i sudjeluju u razvoju i provedbi politike i zakonodavstva Zajednice;
- Razvoj i praćenje mreža, baza podataka i računalnih sustava koji su izravno povezani s provedbom politike i zakonodavstva zaštite okoliša Zajednice;
- Studije, istraživanja, pomoć pri jačanju kapaciteta; monitoring, uključujući monitoring šuma;
- Obuka, radionice i sastanci, uključujući obuku osoba koje sudjeluju u inicijativama sprečavanja šumskih požara;
- Razvijanje mreže kontakata i platformi najboljih postupaka; informacijsko i komunikacijsko djelovanje, uključujući kampanje podizanja svijesti;
- Demonstriranje inovativnih pristupa politike, tehnologija, metoda i instrumenata;
- i posebno za komponentu priroda i biološka raznolikost: Upravljanje lokacijama i vrstama te planiranje lokacija, uključujući unapređenje ekološke usklađenosti mreže Natura 2000, monitoring stanja očuvanja (conservation status), uključujući uspostavu procedura i struktura za monitoring; razvoj i provedba akcijskih planova za zaštitu vrsta i staništa; proširenje mreže Natura 2000 na morska područja; kupnja zemljišta, pod uvjetima navedenim u Uredbi.

U okviru programa LIFE+ može se financirati i oprema i to 50 posto od nabavne vrijednosti.

LIFE+ je centralizirani program kojim upravlja Europska komisija. Europska komisija objavljuje godišnji poziv na podnošenje prijedloga, na koji države članice dostavljaju Komisiji, putem nadležnog nacionalnog tijela, prijedloge projekata. Nadležno nacionalno tijelo u Hrvatskoj je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Jedinica za LIFE u Općoj upravi za okoliš (DG ENV) EK odgovorna je za evaluacijsku proceduru te predlaže LIFE+ Odboru (sastavljenom od predstavnika država članica) listu projekata za sufinanciranje prema kriterijima naznačenim u Vodiču za evaluaciju LIFE+ projektnih prijedloga (publicira se svake godine uz poziv na natječaj). Korisnici projekata mogu biti javna i/ili privatna tijela, subjekti i institucije.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk