Projekt mobilnosti hrvatskih znanstvenika "NEWFELPRO"
alt
Novi međunarodni program stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače u Hrvatskoj (New International Fellowship Mobility Programme for Experienced Researchers in Croatia - NEWFELPRO) je projekt stipendiranja Vlade Republike Hrvatske koji provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Projekt se sufinancira u okviru programa Marie Curie FP7-PEOPLE-2011-COFUND.

Ukupna vrijednost projekta je 7 milijuna eura, od čega se iz nacionalne komponente financira 60% aktivnosti projekta, a trajat će do 2017. godine.

Ciljevi projekta su sljedeći:
1. Dati novi poticaj nacionalnim istraživačkim programima za strane istraživače, ohrabrujući dolaznu mobilnost iskusnih ljudskih resursa (stipendiranje stranih istraživača u trajanju od 12  do 24 mjeseca);
2. Omogućiti dodatnu mobilnost unutar hrvatske znanstvene zajednice povećanjem sudjelovanja hrvatskih znanstvenika u inozemstvu (stipendiranje domaćih istraživača u trajanju od 12 do 36 mjeseci);
3. Preokrenuti proces ‘odljeva mozgova’ (brain drain) poticanjem vrhunskih hrvatskih istraživača da se vrate i nastave graditi svoju karijeru u Hrvatskoj (stipendiranje procesa uključivanja istraživača po povratku iz inozemstva u trajanju od 24 mjeseca);
4. Pospješiti međunarodnu vidljivost istraživanja razvijenih na svim hrvatskim sveučilištima kroz poticanje kompetitivnosti i razmjene ideja s najboljim međunarodnim istraživačkim ustanovama (sve sheme);
5. Potaknuti razvoj efikasnog tržišta rada za istraživače u Hrvatskoj kroz povezivanje industrije i sveučilišta, te javnih i privatnih istraživačkih instituta i komercijalnih laboratorija. Kroz unaprjeđivanje transfera znanja omogućiti bolje uvjete zapošljavanja istraživača s posebnim naglaskom na inovativne procese malog i srednjeg poduzetništva (sve sheme).

Posebnost ovog programa stipendiranja jest da će istraživači moći prijaviti projekte iz svih znanstvenih područja, te će stipendije biti dodijeljene prema načelima izvrsnosti i kvalitete svih prijavljenih istraživačkih projekata.

Dugoročni cilj projekta je pridonijeti značajno većem broju kvalificiranih znanstvenika i istraživača koji sudjelovanjem u projektu stječu relevantno međunarodno iskustvo, čime se potiče daljnji razvoj međunarodne mreže znanstvenika.

U sklopu projekta bit će otvorena tri natječaja. Prvi otvoreni natječaj očekuje se početkom trećega kvartala 2013., točnije u mjesecu srpnju, i bit će otvoren 90 dana zaključno s listopadom 2013. godine. Natječaj će biti objavljen na mrežnoj stranici projekta te drugim relevantnim mrežnim stranicama. Moći će se prijaviti dvije kategorije istraživača: mladi istraživači s akademskim stupnjem doktora znanosti ili četiri godine istraživačkog iskustva, te iskusni istraživači s više od deset godina istraživačkog iskustva i akademskim stupnjem doktora znanosti.

Kontakt za za dodatne informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Detaljnije informacije o projektu možete pronaći na mrežnim stranicama projekta ili u prezentaciji s Info dana u Rijeci ovdje.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk