"Baška svjetski centar satelitske navigacije", NL, 17.4. 2013.
OMORSKI FAKULTET NA KRKU USKORO DVIJE VAŽNE KONFERENCIJE
 
 
Obje konferencije okupit će velik broj stručnjaka iz 40-ak zemalja, predstavnike operatera postojećih sustava, međunarodnih organizacija, kao i predstavnike krajnjih korisnika različitih struka te akademske zajednice
 
Najavili važne konferencije – Renato Filjar, Serđo Kos, Axel Lutenberger i Marija Šimić Hlača * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Riječki Pomorski fakultet organizirat će koncem ovog mjeseca dva međunarodno značajna događaja u području primjene tehnologije globalnih navigacijskih satelitskih sustava, najavio je dekan fakulteta Serđo Kos.
    Riječ je o sedmoj po redu godišnjoj konferenciji o slabostima i rješenjima svjetskih sustava satelitske navigacije, koja će od 18. do 20. travnja biti održana u Baški na otoku Krku, gdje će potom biti održana i radionica Ujedinjenih naroda o aplikacijama svjetskih satelitskih navigacijskih sustava. Obje konferencije okupit će velik broj međunarodnih stručnjaka iz četrdesetak zemalja, predstavnike operatera postojećih navigacijskih satelitskih sustava, međunarodnih organizacija, kao i predstavnike krajnjih korisnika različitih struka te akademske zajednice koji se bave znanstveno-istraživačkim radom na tom području.
    – Organizacija ovih događaja veliko je priznanje za cijelu Hrvatsku, a posebno za Pomorski fakultet. Radi se o vrlo značajnim konferencijama jer svjetski navigacijski satelitski sustavi imaju primjenu u svim područjima suvremenog života, koji bi bio gotovo nezamisliv bez njih. Njihov utjecaj na cjelok
Godišnje uštede 22 milijarde dolara
   
    Zahvaljujući satelitskoj navigaciji, korisnici godišnje uštede 22 milijarde dolara skraćivanjem vremena putovanja, a time i smanjenjem potrošnje goriva, dok se još barem 12 milijardi ušteda ostvari iz učinaka pri donošenju odluka, primjerice o planiranju prometnih pravaca. Svemu tome treba dodati još deset milijardi dolara generiranih svake godine kroz povećanje rentabilnosti i produktivnosti u logističkim transportnim lancima diljem svijeta. Kada se sve to zbroji, dobiva se slika značaja satelitskih navigacijskih sustava u globalnim razmjerima, rekao je Kos.
upno svjetsko gospodarstvo vrlo je snažan, pa tako generira do 270 milijardi eura godišnje izravno iz usluga koje osigurava, rekao je Kos.
    Satelitska se navigacija, objasnio je profesor Renato Filjar, koristi u telekom mrežama, poljoprivredi, čak i financijskim transakcijama.
    – Podloga je za razvoj usluga i sustava u najrazličitijim područjima društvenog i gospodarskog života i prema tome svako ograničenje i problem reflektira se na sve ostale sustave koji čine današnju civilizaciju, rekao je Filjar, kazavši kako će dvije manifestacije Bašku ove godine ponovno velikim slovima upisati na kartu zbivanja u svijetu sustava satelitske navigacije.

M. GLAVAN

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk