"U Rijeci se osniva Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu", GR, 16.4. 2013.

 

U Rektoratu riječkog Sveučilišta potpisan je Ugovor o osiguravanju uvjeta za rad i financiranju Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uz postojeći Zavod za povijesne i društvene znanosti, Rijeka time ujedno postaje jedini grad u Hrvatskoj koji će imati dva Akademijina Zavoda.

 

Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija prepoznali su važnost ulaganja u znanost i razvoj znanstvenih programa u Rijeci te prihvatili financijski podržati programske aktivnosti budućeg Zavoda. 
  
Ugovor o osiguravanju uvjeta za rad i financiranje Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu potpisali su akademik Zvonko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba,  obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije prof. dr. Vidoje Vujić, gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin. Potpisu Ugovora nazočili su akademici Daniel Rukavina i Petar Strčić i tajnica HAZU  Marina Štancl. 
Riječ je o prvom Zavodu iz područja medicinskih znanosti koji Akademija osniva izvan Zagreba što je ujedno priznanje Akademije brojnim izvrsnim i međunarodno prepoznatljivim rezultatima riječkih znanstvenika iz biomedicinskog područja. Rijeka je time ujedno i jedini grad u Hrvatskoj koji će imati dva Akademijina Zavoda. 

Kako je naglasio redoviti član HAZU-a i voditelj aktivnosti osnivanja novog Zavoda akademik Daniel Rukavina, istraživački potencijal u Rijeci u području biomedicine dosegao je visoku razinu međunarodne prepoznatljivosti. To se posebno odnosi na neke od disciplina iz područja temeljnih medicinskih znanosti poput imunologije, virusologije, biologije i molekularne medicine. Uz novu Sveučilišnu bolnicu koja se gradi uz Kampus, Zavod će doprinijeti bržem prijenosu temeljnih spoznaja u kliničku praksu te povezati istraživački, stručni i klinički potencijal, kao što je to već učinjeno davne 1971. godine, kada je u Rijeci izvršena prva transplantacija bubrega na području bivše Jugoslavije i ujedno u ovom dijelu Europe. 
Zavod  za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu bit će smješten u zgradi Sveučilišnih odjela  i neće imati stalno  zaposlene, već će okupljati članove HAZU kao i druge istaknute znanstvenike radi poticanja i promicanja interdisciplinarnih i multidisciplinarnih program. Zavod bi trebao početi s radom za nekoliko mjeseci, nakon što dobije  potvrdu Skupštine Akademije. 

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako nije bilo inicijative pokrenute iz akademske zajednice koju Grad Rijeka nije podržao. „Normalno je da grad koji ulaže u svoj razvoj, budućnost temelji na razvoju Sveučilišta i znanstveno-istraživačkom radu. S obzirom na ono što se u Rijeci proteklih 30-40 godina događalo na području znanstveno-istraživačkog rada u medicinskoj znanosti, poput prvog presađivanja bubrega, osnivanje ovog Zavoda je zapravo logičan nastavak aktivnosti te kruna rada bivšeg i sadašnjeg rektora“. 

Zvonko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je naglasio kako je Akademija na vrijeme prepoznala da će, uz očuvanje kulturnog identiteta, upravo ulaganje u znanje i znanost odigrati najvažniju ulogu u pozicioniranju Hrvatske u Europskoj zajednici. 
U Rektoratu je također potpisan i sporazum o financiranju daljnjeg izučavanja neistražene građe iz povijesti i drugih segmenata društvenih djelatnosti te nematerijalne kulturne baštine značajne za identitet pojedinih krajeva Županije, kojeg su potpisali obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije prof. dr. Vidoje Vujić i akademik Petar Strčić predstojnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci, osnovanog još daleke 1945. godine i koji je ujedno bio prvi Zavod HAZU osnovan izvan Zagreba. 
(I.N.)

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk