"Pogled u budućnost pun zanimljivosti", NL, 18.4. 2013.
 
FESTIVAL ZNANOSTI OD 22. DO 26. TRAVNJA BROJNI I RAZNOVRSNI SADRŽAJI NA DESET LOKACIJA
 
Zašto riječki Festival znanosti mnogi smatraju brandom Riječani će moći provjeriti na ukupno 84 događaja,uključujući izložbe, radionice, kazališne predstave, okrugle stolove i otvorene laboratorije 

Andrej PETRAK
 
Festival znanosti ponudit će i ove godine niz sadržaja zanimljivih širokom krugu građanaRIJEKA » Jedanaesti put u Rijeci, ovogodišnji Festival znanosti bit će održan od 22. do 26. travnja, na temu »Budućnost«, s brojnim i raznovrsnim sadržajima na deset lokacija po gradu. Znanstveno-popularna predavanja renomiranih hrvatskih znanstvenika riječka publika tradicionalno će moći poslušati u HKD-u na Sušaku, gdje će s predavačima moći i ćakulati o znanosti u neformalnoj atmosferi Znanstvenog kafića. Ove godine Mladen Juračić predavat će o Jadranskom moru, Tomislav Domazet Lošo o utjecaju evolucijske biologije na društveni kontekst, a Korado Korlević o »sljedećih 3,75 milijuna godina«. Sanda Martinčić-Ipšić pokušat će odgovoriti mogu li računala govoriti hrvatski, Neven Grbac zadubit će se u najdublje tajne suvremene matematike, a Ivica Puljak zapitati se što (još) ne znamo. Nada Bodiroga-Vukobrat govorit će o Europi 2020., Boštjan Šurina o vjetroelektranama u svjetlu zaštite okoliša i prirode, a Silvio Hrabar o čudesnom svijetu elektromagnetskih valova. 
    
Šahovska simultanka

Zašto riječki Festival znanosti s velikim brojem posjetitelja mnogi smatraju brandom, rekla je predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković iz udruge Zlatni rez, Riječani će moći provjeriti na ukupno 84 događaja, uključujući izložbe, radionice, kazališne predstave, predstavljanja i okrugle stolove. Novost u programu otvoreni je dan sveučilišnih odjela, što će se odvijati 23. travnja u novom objektu u Kampusu. Svi laboratoriji bit će otvoreni za razgledavanje, posjetitelji će moći poslušati predavanja znanstvenika sa sveučilišnih odjela, ali i okušati se u šahovskoj simultanki s višestrukom prvakinjom Hrvatske u šahu Borkom Frančišković i juniorskom prvakinjom Barbarom Rački, studenticama Odjela za matematiku. 
    
Fizika iz
Ulaz besplatan 
    
    Glavni pokrovitelj festivala znanosti sa 70.000 kuna je Sveučilište u Rijeci, a supokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, dok je sponzor Zagrebačka banka. Prorektorica prof. dr. Nevenka Ožanić ocijenila je kako je Festival znanosti u proteklih deset godina sa čak 60.000 posjetitelja itekako ispunio svoju glavnu funkciju, a to je popularizacija znanosti. Podršku festivalu dalo je najviše volontera dosad, njih 38, od toga deset srednjoškolaca, koji po prvi put volontiraju na Festivalu znanosti. Ulaz na sve programe je besplatan, a detaljan raspored moguće je pogledati na webu www.festivalznanosti.hr.
 kuhinje

Službeno otvorenje Festivala bit će priređeno u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici, a uslijedit će tribina udruge Universitas »Budućnost obrazovanja« uz uvodničara Borisa Jokića i moderatoricu Jasminku Ledić. Riječki Festival znanosti i dosad je obilovao programima za osnovnoškolce, a ove godine uvedeni su i neki namijenjeni posebno predškolcima. Marina Peranić-Ševeljević iz gradskog Odjela za odgoj i školstvo najavila je hit predstavu zagrebačke Tvornice lutaka »Živ, živ, živ«, koja govori o ugroženim životinjskim vrstama, a bit će odigrana 26. travnja u HKD-u. Istoga dana na info štandu Festivala znanosti na Korzu odvijat će se programi »Nanotočka: što mislite o nanotehnologiji« i »Fizika iz kuhinje«. Akademsko astronomsko društvo Rijeka organizirat će programe u zvjezdarnici Astronomskog centra, gdje će biti postavljena izložba astronomskih karikatura Davora Lackovića »Zvijezdama ususret«. U auli Filozofskog fakulteta bit će postavljena izložba radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti »Budućnost je sada!«.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk