"Jovanović obećao 45 tisuća eura za dva radna mjesta", NL, 18.4. 2013.
SVEUČILIŠTE U RIJECI CENTAR ZA NAPREDNE STUDIJE JI EUROPE
 
U rujnu će biti objavljen poziv svim europskim doktorantima za stipendije, a izabrat će se njih 20-ak koji će iduće godine doći raditi na riječko Sveučilište
 
Saša Zelenika, Željko Jovanović, Pero Lučin, Petar Bojanić i Snježana Prijić Samaržija * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta godišnje će osiguravati 45 tisuća eura za dva radna mjesta novoosnovanog Centra za napredne studije (CNS) – Jugoistočna Europa – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar Željko Jovanović. Dodajući kako Ministarstvo na taj način uz formalnu potporu novom Centru pruža i financijsku podršku kako bi mogao početi s radom, ministar je izrazio uvjerenje da će Centar dati dodatnu kvalitetu riječkom Sveučilištu u području društveno-humanističkih znanosti te će omogućiti bolju evaluaciju i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda u međunarodnim razmjerima. 
    – Osnivanje Centra može se staviti u kontekst aktualne rasprave o položaju humanističkih znanosti. Vrlo brzo sve će se aktivnosti hrvatske znanosti i obrazovanja mjeriti s 27 zemalja članica EU-a, a to će biti poseban izazov za znanstvenike društvenih i humanističkih područja za koje želimo da budu još više vrednovani i čitani u međunarodnim razmjerima, kazao je ministar. 
    Pojašnjavajući kako je riječ o Centru čiji će glavni zadatak biti postdoktorsko obrazovanje i to kroz okupljanje i povezivanje postdoktoranata i iskusnijih znanstvenika prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da će nova ustanova biti koordinirana na riječkom Sveučilištu, ali će njome upravljati regionalna koordinativna tijela partnerskih institucija iz Istanbu
Prva konferencija u listopadu 
    
    Prva inauguracijska konferencija Centra održat će se u listopadu te će okupiti vodeće svjetske znanstvenike i intelektualce koji će raspravljati o temi krize legitimiteta demokracije. Prema ocjeni ministra činjenica da se Centar otvara upravo u Rijeci potvrda je inovativnosti i poduzetništva riječkih znanstvenika, dok je rektor prof. dr. Pero Lučin naglašavajući želju da Rijeka postane mjesto istraživanja i širenja znanja istaknuo kako formiranje Centra u Rijeci ne bi bilo ostvarivo bez podrške ministra Jovanovića i predsjednika Ive Josipovića.
 la, Beograda, Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skopja i Tirane.
    – Znanstvenici iz Jugoistočne Europe, ali i izvan ovog područja aplicirat će na stipendije Centra koje će im omogućiti boravak i rad na riječkom Sveučilištu i partnerskim institucijama u cilju istraživanja, održavanja konferencija i publiciranja radova. Cilj je u roku od dvije godine uključiti se u mrežu europskih institucija za napredne studije, a vizija Centra je stvoriti javno središte visoke razine znanstvene aktivnosti koje će stimulirati šire javne rasprave ne samo akademskih istraživača već i intelektualaca, praktičara te predstavnika civilnog društva, kazala je prorektorica. 
    Prema najavama direktora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu prof. dr. Petra Bojanića već u rujnu bit će objavljen poziv svim europskim doktorantima za stipendije, a izabrat će se njih dvadesetak koji će iduće godine doći raditi na riječko Sveučilište. 
    – Riječ je o stipendijama od tisuću do 1.500 eura, a u tom kontekstu već smo dobili podršku nekih svjetskih fondacija. Planiramo da ćemo od sljedeće godine redovito provoditi i ljetnu školu europskih integracija, kao i različite konferencije, najavio je prof. dr. Bojanić.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk