"Jubilej humanosti u znanosti", NL, 18.4. 2013.
 
 
SVEČANOST ZAKLADA SVEUČILIŠTA PROSLAVILA DESETU OBLJETNICU
 
U deset godina rada Zaklada je prikupila gotovo 10 milijuna kuna, a s 8,2 milijuna kuna financirano je 1.900 znanstvenih i stručnih djelatnika
 
Daniel Rukavina, Vanja Frančišković i Sanja Barić * Foto: M. GRACINRIJEKA » U deset godina djelovanja Zaklada Sveučilišta u Rijeci prikupila je gotovo 10 milijuna kuna, a s 8,2 milijuna kuna financirano je 1.900 znanstvenih i stručnih djelatnika – istaknula je na jučerašnjem svečanom obilježavanju prvog jubileja Zaklade njena ravnateljica prof. dr. Sanja Barić. Dodajući kako je u istom periodu Zaklada provela 49 različitih programa i projekata, ravnateljica je napomenula da su sva raspodijeljena sredstva dodijeljena putem javnih natječaja, a upravo je transparentna podjela sredstava bila želja osnivača Zaklade. 
    – Godišnje ostvarujemo prihod od 1,2 milijuna kuna, dok su nam rashodi milijun kuna te svake godine imamo 240 neposrednih korisnika. Ono što financiramo su izdavačka djelatnost, znanstveni skupovi te studentski projekti, a imali smo i čitav niz tematskih natječaja. Prije sedam godina ustanovili smo i nagrade Zaklade koje se dodjeljuju kao godišnje nagrade i nagrada za životno djelo, a posljedica su činjenice da u zajednici treba istaknuti najbolje. Istovremeno u proteklom je periodu Zaklada imala u nekoliko navrata i ulogu donatora, a ono čime se posebno ponosimo projekti su koje smo sami provodili poput »Rijeka z(n)a znanje« te »Znanjem do sredstava, znanje za Europu«, istaknula je ravnateljica. 
    Dodajući kako je Zaklada donijela nove smjernice, prof. dr. Barić je najavila da će se budući rad temeljiti na društvu znanja, ali nikako bez humanosti, jer cilj je Zaklade humanizam u znanosti. Prema ocjeni ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića Zaklada riječkog Sveučilišta primjer je kako treba raditi. 
    – Društvo znanja u Rijeci nije samo parola, nego se to društvo i živi, a doprinos tome dala je i Zaklada koja je povezala Sveučilište, lokalnu zajednicu i gospodarstvenike, kazao je ministar. 
    U povodu obilježavanja prvog jubileja Zaklada Sveučilišta u Rijeci uručila je zahvalnice svim dosadašnjim suradnicima, a priznanja su dobili: akademik Daniel Rukavina, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Vidoje Vujić, Nataša Zrilić, prof. Špiro Milošević, prof. Božidar Križan, prof. Snježana Prijić-Samaržija, pok. Jasmina Čelica, Daria Glavan Šćulac, Marko Turk, Sandra Nuždić i Maja Skočanić.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk