"Muzejske pričalice čekaju djecu", NL, 18.4. 2013.
 
EDUKATIVNA AKCIJA ZANIMLJIVI SADRŽAJI U ŠEST PRIMORSKIH MUZEJA
 
Akcija potiče posjete muzejima i razvijanje kulturnih navika djece i mladih
 
Predstavljanje programa u Prirodoslovnom muzeju * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Od 18. travnja do 18. svibnja 70 hrvatskih kulturnih institucija provodit će 18. edukativnu akciju u povodu Međunarodnog dana muzeja koja se ove godine održava pod imenom »Muzejske pričalice«. Cilj akcije koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima. 
    U PGŽ edukativne programe, koji će publici školskog uzrasta biti dostupni do 18. svibnja, pripremilo je šest muzeja. Hrvatski muzej turizma u Opatiji školarcima će pokušati razbuktati maštu radionicom koja bi sudionike trebala vratiti do 150 godina unatrag kada su vilom Angiolinom i pripadajućim parkom šetale velike povijesne ličnosti poput Franje Josipa, princeze Stephanie i bana Jelačića. Creski muzej pri Pučkom otvorenom učilištu u Malom Lošinju kroz fotografsku izložbu Cresani ponudit će intimni prikaz mediteranskog gradića Cresa. Muzej grada Rijeke pripremio je kreativno-edukativnu radionicu »Tik-tak, koliko je sati?« koja će se odvijati kao popratni sadržaj uz izložbu »Oblici vremena« dr. sc. Vesne Lovrić Plantić. Radi se o izložbi satova prikupljenih u posljednjih petnaestak godina s područja grada Rijeke i okolice, a na radionicama se djeca i učenici mogu kroz zabavne igre i likovno izražavanje upoznati s razvojem satova. Riječki muzej moderne i suvremene umjetnosi nudi istraživanje prostora komunikacije ispred i u zgradi u kojoj se nalaze Sveučilišna knjižnica sa Zbirkom glagoljice i Muzej moderne i suvremene umjetnosti te razvijanje priče o povijesti grada, zgrade, muzeja, a sve to u sklopu radionice »Priče iz hodnika«. Na poziv Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja u njihove se radionice već uključilo desetak riječkih osnovnih škola te vrtići iz Kastva koji su sami odabrali temu kroz koju će na posteru predstaviti povijesnu priču, događaj ili osobu. Prirodoslovni muzej Rijeka će u sklopu svojih edukativnih radionica pod lajtmotivom priča iz dubina Jadranskog mora održati i jednu »terensku« radionicu na plaži u Kostreni, a za vrijeme trajanja akcije u muzeju će biti postavljena multimedijalna izložba »Božice morskih dubina – tajne o spužvama«, kao i izložba likovnih radova učenika srednje Škole za primijenjenu umjetnost te izložba učeničkih radova proizašlih iz radionica.

V. SIMIČEVIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk