"Najavljen program 11. Festivala znanosti", GR, 17.4. 2013.
Rijeka, 17. travnja 2013.
„Budućnost“ je tema 11. izdanja Festivala znanosti koji će se od 22. do 26. travnja ove godine, s ciljem popularizacije znanosti, održati u deset hrvatskih gradova. Festival će u Rijeci na stotinjak lokacija i više od 550 događanja okupiti oko 900 sudionika. U proteklih deset godina Festival je posjetilo više od 60.000 građana.

 

Lea Lazzarich, Vedrana Mikulić Crnković i Nevenka Ožanić Program ovogodišnjeg Festivala znanosti predstavile su i predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, Marina Peranić Ševeljević iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo te Lea Lazarich. 

Ovogodišnje izdanje riječkog Festivala znanosti u Rijeci podrazumijeva 84 događanja na deset lokacija, uz sudjelovanje 38 volontera, među kojima je deset srednjoškolaca koji prvi put volontiraju na Festivalu. Po prvi put u okviru Festivala održat će se i Otvoreni dan sveučilišnih odjela i to u utorak, 23. travnja ove godine na Kampusu. Nakon kratkog protokolarnog dijela, Borka Frančišković (višegodišnja i aktualna prvakinja Hrvatske u šahu) i Barbara Rački (juniorska prvakinja Hrvatske u šahu za 2010. godinu) odigrat će simultanku. Obje su studentice Odjela za matematiku.

Ciljevi Festivala znanosti su podizanje svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima u javnosti, uključivanje znanstvenika i javnosti u dijalog, radi uspostavljanja boljeg razumijevanja i povjerenja, povezivanje Sveučilišta u Rijeci i lokalne zajednice, kao i predstavljanje znanstvenih dostignuća kroz zanimljive i pristupačne aktivnosti. Cilj je i predstavljanje znanstvenika i znanstvenog rada na Sveučilištu u Rijeci, međusobno povezivanje različitih sastavnica Sveučilišta kroz zajedničke aktivnosti u okviru Festivala, povećanje interesa mladih za znanje, znanost, studiranje, a posebice deficitarnih studija, kao i rasprava o znanstvenom obrazovanju- od osnovne škole do visokih učilišta. Ciljevi Festivala su i veća zastupljenost znanstvenih sadržaja u medijima i jačanje udruga građana koje se bave promocijom znanosti“, kazala je prorektorica za znanost Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Nevenka Ožanić na konferenciji za novinare dodavši da je Senat Sveučilišta u Rijeci prihvatio pokroviteljstvo i sufinanciranje Festivala u iznosu od 70.000 kuna.

Marina Peranić Ševeljević naglasila je kako Grad Rijeka organizacijski i financijski podržava održavanje ove manifestacije već dugi niz godina, posebice događaje koji su namijenjeni skupini najmlađih sugrađana, donosno predškolcima. I ove godine Festival obiluje raznim sadržajima u kojima će moći uživati djeca predškolskog, ali i osnovnoškolskog uzrasta. Bit će održana i predstava Tvornice lutaka „Živ, živ, živ“ o ugroženim vrstama u Hrvatskoj, na koju su pozvani nastavnici i učenici svih osnovnih škola Grada Rijeke, a posebice oni kojima je prirodoslovlje predmet interesa.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković kazala je da se ovogodišnji Festival znanosti održava u deset hrvatskih gradova, sa više od 900 sudionika te više od 550 događanja na stotinu lokacija. Ovogodišnje izdanje Festivala imat će niz različitih aktivnosti, pri čemu se izdvajaju predavanja za javnost u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, znanstveni kafići, radionice za učenike osnovne i srednje škole, program na Riječkoj zvjezdarnici i u Sveučilišnoj knjižnici, info- pult Festivala znanosti i različite aktivnosti koje će sastavnice Sveučilišta u Rijeci organizirati u svojim prostornima, posebice u Kampusu.

Uz predsjednicu, Organizacijski odbor Festivala čine Milvana Arko- Pijevac, dr.sc. Bojana Ćulum, dr.sc. Ivana Jelovica Badovinac, Lea Lazzarich i Vanesa Ujčić Ožbolt.
Ulaz na sve manifestacije Festivala znanosti je slobodan.

Više informacija na http:/www.festivalznanosti.hr/2013./
(LJ.M.P.)

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk