"U Rijeci otvoren 11. festival znanosti", GR, 22.4. 2013.


Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je Festival znanosti, čije se ovogodišnje 11. izdanje održava na temu  „Budućnost“. Festival se održava u deset hrvatskih gradova od 22. do 26. travnja, s ciljem popularizacije znanosti.

 

Otvorenje Festivala znanosti 2013. u Rijeci- dr.sc. Rajka Jurdana Šepić U proteklih deset godina Festival je posjetilo više od 60.000 građana, a u okviru ovogodišnjeg na stotinjak lokacija u deset hrvatskih gradova, među kojima je i Rijeka, održat će više od 550 događanja sa oko 900 sudionika. Na deset različitih lokacija u Rijeci program Festivala obuhvaća 84 događaja za sve zainteresirane dobne skupine.

Ovogodišnje izdanje Festivala, kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, imat će niz različitih aktivnosti, pri čemu se izdvajaju predavanja za javnost u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, znanstveni kafići, radionice za učenike osnovne i srednje škole, program na Riječkoj zvjezdarnici i u Sveučilišnoj knjižnici, info- pult Festivala znanosti i različite aktivnosti koje će sastavnice Sveučilišta u Rijeci organizirati u svojim prostornima, posebice u Kampusu.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel otvorio je Festival znanosti 2013. u Rijeci Otvarajući Festival riječki gradonačelnik Vojko Obersnel citirao je riječi Abrahama Lincolna koji je rekao da „ako želite prognozirati budućnost, to ćete najlakše učiniti ako je sami stvorite. Upravo u tome nemjerljiva je uloga znanosti, ali i svih onih koji moraju učiti o tome što je to znanost te uvažavati rezultate raznih znanstvenih istraživanja. Kako bi to omogućili, potrebne su manifestacije poput Festivala znanosti, u okviru kojega se na jednostavan i svima pristupačan način prezentiraju znanstvena dostignuća“, kazao je gradonačelnik Obersnel dodavši da je uspjeh zajamčen već zbog činjenice da se svi ovi događaji godinama organiziraju s velikim entuzijazmom. Među ostalim, u šali je kazao da je Festival poznat i po tome što u Organizacijskom odboru nikada nema žena, ali da se zbog uspješnosti koju bilježi, tumu sigurno nitko nikada neće protiviti.
 

Otvorenje Festivala znanosti 2013. u Rijeci Naglašavajući da su sva prethodna izdanja Festivala znanosti postigla izuzetno veliki uspjeh, prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr.sc. Snježana Prijić Samardžija podsjetila je na činjenicu da zasluge za to pripadaju članicama Udruge Zlatni rez, koje su, vođene dr. Rajkom Jurdana Šepić, u segmentu popularizacije znanosti, zadnjih deset godina odradile veliki posao.
„Nikada nije bilo lakše stjecati znanje, ali jednako tako ni teže primjenjivati ga“, poručio je obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić naglašavajući kako su lokalna i regionalna samouprava obvezne ulagati u znanje, zbog činjenice da je jedino znanje jamstvo konkurentnosti. Zbog toga, dodao je Vujić, i PGŽ i Grad Rijeka dugi niz godina potiču sve projekte i manifestacije koje za cilj imaju širenje znanja, poticanje obrazovanja i svega onoga što će svim stanovnicima omogućiti još veći standard i kvalitetu života.

Uz predsjednicu, Organizacijski odbor Festivala čine Milvana Arko- Pijevac, dr.sc. Bojana Ćulum, dr.sc. Ivana Jelovica Badovinac, Lea Lazzarich i Vanesa Ujčić Ožbolt.
Ulaz na sve manifestacije Festivala znanosti je slobodan.
Više informacija na http:/www.festivalznanosti.hr/2013./
(LJ.M.P.)

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk